Considerata cea mai moderna termocentrala pe huila din tara, Termoelectrica Paroseni mai avea nevoie de doua instalatii costisitoare pentru a produce energie curata, altfel risca sa fie inchisa. Ieri, s-a votat legea de finantare a acestor investitii cu Banca Europena de Investitii si ca urmare, Termocentrala va avea nevoie mult timp de huila din Valea Jiului.

Deputatul PSD de Valea Jiului, Cristian Resmerita ne-a confirmat faptul, ca ieri, in Camera Deputatilor, s-a votat legea care atesta ca minerit va exista si in viitorul Vaii Jiului, datorita investitiilor majore care se vor face la cea mai moderna termocentrala pe huila. Si cum nimeni nu investeste gramada de bani fara a avea in vedere huila, legea garateaza mineritul.

”Azi (ieri – n.n.), s-a votat in Camera Deputatilor noua lege privind ratificarea contractului de finantare dintre România si Banca Europeana de Investitii, in cauza fiind finantarea proiectului Centrala Electrica Paroseni, proiect in valoare de 63,3 milioane euro. Aceasta lege de ratificare este certitudinea ca mineritul in Valea Jiului va continua in conditii europene de mediu” – a declarat deputatul Cristian  Resmerita.

Finantarea proiectului, care cuprinde continuarea investitiilor la Paroseni privind conditiile de mediu, va fi structurata pe doua paliere, respectiv 50% bani de la Banca Europeana de Investitii (BEI), iar restul de 50% este suportata de partea româna, respectiv de Ministerul de Finante. De precizat ca proiectul de lege a fost aprobat de Guvernul României la sfârsitul lunii aprilie fiind trimis urgent Parlamentului.

Considerata cea mai moderna termocentrala pe huila din România,  Termoelectrica Paroseni mai avea nevoie de doua instalatii costisitoare, dar obligatorii, pentru a produce energie curata: dispozitive de reducere a sulfului, a oxizilor de azot si asigurarea depozitelor de zgura si cenusa.

Realizarea acestui program de investitii de mediu va permite functionarea centralei in conditii de siguranta si cu respectarea legislatiei privind protectia mediului. Se urmareste astfel incadrarea evolutiei sectorului energetic in strategia de dezvoltare durabila a economiei României, precum si respectarea unor obligatii de mediu asumate de tara noastra.

Proiectul de mediu consta in montarea unei instalatii de desulfurare a gazelor arse si a unui sistem pentru colectarea, transportul si depozitarea cenusii si zgurii, cu scopul de a reduce in mod semnificativ emisiile de SO2 si gradul de poluare generat de gestiunea curenta a cenusii si deseurilor de ardere. Proiectul are ca termen de finalizare anul 2015.

Sucursala Electrocentrale Paroseni a fost construita la inceputul anilor 50, plecând de la un proiect de provenienta ruseasca, fiind prima termocentrala pe carbune din tara noastra. Uzina de producerea a energiei electrice si termice din municipiul Vulcan a fost proiectata ss alimenteze cu electricitate si energie termica toata Valea Jiului, precum si industria miniera din cele sase localitati ale zonei.

Ileana Firtulescu