Un grup de circa 30 de tineri, care au actionat pe strãzile Cuza Vodã si Anton Pan din Colonia Petrosani, în noaptea de duminincã spre luni, s-au aflat la un pas de moarte din cauza lipsei de coordonare a interventiei, la fata locului neaflându-se nici o autoritate. Pentru a elibera cursul parâului opturat de aluviuni în dreptul imobilului cu nr. 62 de pe str. Cuza Vodã, tinerii au sãpat pentru a lãrgi albia fãrã sã stie cã în acel perimetru se aflau cabluri de înaltã tensiune. Strigãtul disperat al unei femei i-a salvat.
Mai multi tineri din Petrosani, aflati în Colonia Petrosani – pentru a-si ajuta rudele, bunicii, vecinii lor si chiar un bãrbat în vârstã care se afla în pragul sinuciderii, conform spuselor celor de la politie, din cauza panicii provocatã de apele care-i ajungeau pânã la brâu – au încercat sã amelioreze situatia dezastruoasã, sã directioneze apa care pãtrundea în casele oamenilor spre un curs care sã nu le zãdãrniceascã munca.
Tinerii au rãspuns unui apel lansat pe reteaua de socializare si initial au început sã linisteascã oamenii în vârstã, singuri, care stãteau panicati cu portile si usile închise. Au început sã scoatã apa din casele de pe strãzile Cuza Vodã si Anton Pan, dar apa continua sã vinã dinspre zonele mai înalte ale strãzilor. Ca urmare, tinerii au încercat sã identifice posibile solutii si au deschis calea apelor spre strãzi.
Si pentru cã nu reuseau datoritã circuatiei, au blocat strada. „Am blocat strada cu bandã, pentru cã bãietii se aflau bãgati în canale pânã mai sus de brâu pentru a le decolmata, altii scoteau lucruri din case, nu aveam unde pune mizeria care bloca scurgerea apei. În acel moment a venit o masinã a Politiei cerându-ne sã deblocãm strada pentru cã aveau un apel, cu un om în vârstã care spunea cã se sinucide, cu câteva case mai încolo. Le-am spus sã ne zicã exact unde cã mergem noi sã-l ajutãm. L-am gãsit singur si speriat, în apa mare din casã. L-am linistit, am scos apa, i-am salvat din lucruri. Am reusit cu tinerii sã directionãm apa în asa fel încât sã nu vinã înapoi spre case. Cel mai rãu a fost cu curentul electric. Am avut cu noi un singur bãrbat care stia ce are de fãcut, a fost pe la case pentru a deconecta de la alimentarea cu energie. Rãu a fost cã nu aveam pe nimeni care sã ne coordoneze, care cunoaste structura zonei” – a declarat Lavinia Grigoriu, consilier local, care avea bunicii în zona afectatã.
Pe strada Cuza Vodã, se aflã un podet, în dreptul imobililui cu numãrul 62, care era blocat de crengi, bucãti de copaci, lucruri din gospodãriile oamenilor purtate de apã si care era un adevãrat baraj ce fãcea ca apa sã intre din nou în casele abia curãtate ale oamenilor. S-au îndepãrtat, cât s-a putut cu mâinile si lopetile, „aluviunile” si pentru a lãrgi albia pârâului tinerii au început sã sape lateral. „Dacã nu era o femeie sã strige la mine în asemenea hal încât ne-am speriat crezând cã s-a întâmplat ceva, acum eram morti câtiva dintre noi. Chiar pe lângã pârâu sunt cabluri subterane de înaltã tensiune. Subteran e mult spus. Noroc cã doamna stia de existenta lor, noi nu aveam de unde sã stim, iar în acea situatie am actionat cât de repede puteam si clar,noi nu le-am fi observat” – a declarat Rãzvan Miron, tânãrul din Petrosani care sãpa la albia pârâului.
„Bietii copii, de zapaciti ce erau de ce era aici, nici nu mai stiau ce fac. M-am uitat la ei cã veneau în fugã prin apa pânã dinsus de genunghi si, cred cã din reflex, se descãltau când intrau în casã desi era apã si înãuntru. Nici nu-si dãdeau seama ce fac. Am vãzut-o pe fetita aia brunetã, când a intrat în fugã la casa asta de la numãrul 60, aici în fatã. Puteau sã moarã aici, dacã ajungeau cu sapele si lopetile la cablurile de 380” – au declarat locatari din casele învecinate.
Ileana Firtulescu