Mina Livezeni ar putea intra pe program de închidere. Cel putin asta sustine Adrian Jurca, presedintele Sindicatului Noroc Bun. Jurca acuzã conducerea Complexului Energetic Hunedoara de faptul cã minerii de aici nu sunt lãsati sã mãreascã productia.
“De mai bine de doi ani dãm zilnic 900 t de cãrbune de cea mai bunã calitate fãrã niciun ajutor. Suntem blocati ca organizare, se fac presiuni pe conducãtori sã fie schimbati. Orice initiativa a noastrã de a mãrii productia, de reorganizare etc este blocatã de CEH. Este vorba de situatia economicã si perspectivã, nicidecum de aprecierile unor diletanti. Sã pãstreze toate minele, sã le doteze si sã functioneze”, a declarat Adrian Jurca, presedintele Sindicatului Noroc Bun.
De celealtã parte, conducerea Complexului Energetic Hunedoara infirmã categoric aceste zvonuri. “Doamne fereste, nu este adevãrat asa ceva. Mina Livezeni are cel mai bun cãrbune si cea mai mare productie. Cãrbunele din stratul 13 e bun calitatetiv, iar cantitatea este multumitoare”, a declarat Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH. Mai mult decât atât, conducerea societãtii sustine cã nici planul ministerului nu prevede închiderea minei Livezeni, mai ales având în vedere acel raport privind starea mineritului din Valea Jiului.
“Potrivit comitetului, în acest moment, în Valea Jiului existã alte rezervã totalã de cãrbune de 53,2 milioane de tone. Din aceastã cantitate totalã, cea mai mare rezervã este la exploatarea minierã de la Livezeni (17,5 milioane de tone), iar cea mai micã (7 milioane de tone) este la exploatarea minierã Lonea”, aratã oficialii ministerului în cadrul raportului privind starea mineritului din Valea Jiului. Potrivit lui Chiuzan, cele patru unitãti miniere produc, zilnic, undeva la 3000 de tone de cãrbune, dintre care 900 doar la Livezeni.
“Ne gândim sã deschidem noi capacitãti de productie. Nu neapãrat la stratul 13, ci la stratul 3”, a mai spus sursa citatã. Pentru acest an sunt prognozate a se extrage peste un milion de tone de cãrbune. Indicatorii tehnici de productie în perioada 2013-2015 aratã cã în 2013 s-au extras 1,296 milioane de tone de cãrbune, cu un numãr total de angajati de 5.100, în 2014 s-au extras 1,158 milioane de tone de cãrbune, cu un numãr total de angajati implicati în activitatea minierã de 4.700, iar în 2015 s-au extras 956 de mii de tone de cãrbune, când Complexul Energetic Hunedoara avea un numãr total de 4.500 de angajati implicati în activitatea minierã.
Monika BACIU