Puhoaiele de apã au mãturat Valea Jiului. De la est la vest, toate localitãtile au fost sub apã. Drumuri distruse, case inundate, familii izolate, sunt doar câteva din pagubele produse de torentii nimicitori care au lovit Valea Jiului. La trei zile de la aceste fenomene, autoritãtile locale încã evalueazã pagubele produse.
Petrila – “Am format o comisie la primãrie care va merge si va bate la aps fiecare casã si fiecare gospodãrie pentru a vedea care sunt pagubele. Încã nu avem o cifrã exactã” – Vasile Jurca, primarul ales al orasului Petrila.
Aninoasa – “Încã nu avem o valoare a pagubelor produse de inundatii. Am avut gospodãrii inundate, drumuri afectate. Se lucreazã încã la situatie. Vom înainta adresã la Prefecturã pentru a primi bani din fondul de rezervã” – Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa.
Vulcan – “Sunt multe drumuri afectate si gospodãrii inundate. Încã nu s-a încheiat evaluarea pagubelor. Vom acoperi reparatiile din fondul de rezervã” – Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Lupeni – “În cursul acestei zile reprezentanti ai Agentiei pentru Plãti Deva, compartimentul Inspectie Socialã însotiti de reprezentanti ai Primãriei Lupeni, se vor deplasa în teren si vor face evaluarea pagubelor produse de inundatiile care au avut loc în municipiul Lupeni, în vederea despãgubirii celor ale cãror gospodãrii au fost afectate de ploi. Sunt plecat la Bucuresti unde mã întâlnesc cu premierul Dacian Ciolos si ministrul Petre Tobã pentru a solicita ajutor din partea lor. În urma evaluãrilor fãcute, pagubele produse de ploile care au cãzut în municipiul Lupeni, se ridicã la peste 17 milioane lei” – Cristian Resmeritã, primarul ales al municipiului Lupeni.
Uricani – “Nu avem încã o valoare a pagubelor. Problema e cã acolo unde oamenii sunt proprietari trebuie, obligatoriu, sã aibã asigurare pe locuintã. Noi nu îi putem despãgubi pe acestia. Avem în schimb, asigurare la cei care sunt la ajutor social. În ceea ce priveste celelalte daune de pe domeniul public, nici aici nu avem încã o estimare, dar cert este faptul cã drumurile vicinale au fost mãturate de ape” – Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Petrosani – “Bilantul pagubelor inundatiilor de ieri este considerabil. Desi putem spune cã putea fi si mai rãu, efectele naturii dezlãntuite în ultimele douã zile la Petrosani, aratã astfel: 50 apartamente afectate grav în cartierul Aeroport; 15 gospodãrii inundate grav în colonie;
14 persoane evacuate din locuintele inundate; DN 66 blocat timp de câteva ore; transportul pe calea feratã întrerupt câteva ore din cauza copacilor rupti peste sine; În cartierul Dacia un stâlp de iluminat rupt si un copac rupt; Peste 100 de case si blocuri cu acoperisurile sparte. La care se adaugã un numãr foarte mare de masini avariate de grindinã. Încã nu s-a fãcut evaluarea pagubelor” – Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Cu sau fãrã fonduri de rezervã
Primãriile din Valea Jiului nu au cum sã acopere daunele produse de inundatii. Unele au fonduri de rezervã, dar altele nu. Chiar si cu fondurile de rezervã prinse în buget este imposibil ca primãriile sã acopere plata daunelor.
“La Petrosani fondul de rezervã este de 50 de mii de lei. mai avem un capitol tot de 50 de mii de lei pentru prevenirea si combaterea inundatiilor”, a declarat Adrian Negoe, secretarul Primãriei Petrosani. Si la Vulcan existã un asemenea fond, dar primarul Gheorghe Ile sustine cã este imposibil ca suma sã acopere daunele. “Avem un astfel de fond de rezervã. Toti banii îi vom folosi, dar nu sunt suficienti”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
“Avem un fond de rezervã, nu stiu exact suma, dar oricum nu ne ajunge”, a declarat Vasile Jurca, primarul ales al orasului Petrila. Celelalte trei localitãti din Valea Jiului nu dispun de fonduri de rezervã sau de fonduri pentru prevenirea inundatiilor.
Monika BACIU