Zeci de oameni au iesit in strada, alaturi de pompierii veniti din 6 judete (Timis, Caras-Severin, Gorj, Sibiu, Alba si Hunedoara)  in Valea Jiului pentru a scoate mâlul si apa din casele sinistratilor. Mai multe cartiere din Petrosani, Vulcan, Petrila, Uricani, Aninoasa sau Lupeni sunt acum sub un strat inalt de mâl, dupa ce ore in sir, reprezentantii ISU au scos din apartamentele oamenilor apa, care, pe alocuri a ajuns si la un metru si jumatate. Autoritatile spun ca dezastrul s-a produs din cauza cantitatii impresionante de precipitatii, care a cazut in doar o ora si jumatate.  Spre exemplu, la Câmpu lui Neag  duminica dupa ora 23,00 a plouat cu 40 l /mp, iar in Barbateni  cu 41 l/mp, in timp ce la Valea de Pesti cu 42. Cea mai mare cantitate de precipitatii de duminica noaptea a cazut la Pestera Bolii, unde s-au inregistrat 43,6 l/mp, iar la Daranesti au fost 43,1 l/mp, in timp ce la    Livezeni, 42,9.

Duminica noaptea, la Lonea pe   Jiul de est  s-au depasit cotele de atentie cu 10 cm si la Iscorni  au fost 35 cm peste cotele de atentie.

La Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi spune ca face acum inventarul tuturor dezastrelor si va cere sprijin guvernamental pentru a le veni in ajutor oamenilor disperati. Aici sunt oameni care in noaptea de duminica au stat ore in sir sub cerul liber si au scos apa din scara blocului. Cele mai afectate zone sunt cele din Aeroport, acolo unde canalizarea nu a mai putut sa preia puhoaiele si a ajuns in casele oamenilor de pe Aviatorilor, Saturn, ori Venus.

„Avem aproximativ 50 de apartamente distruse de ape. Suntem la faza la care am reusit sa evacuam toata apa, impreuna cu cei de la ISU, curatam noroiul si, sigur, ajutam oamenii sa isi faca curatenie in interior si toate echipele de la primarie sunt in teren pentru evaluarea pagubelor. Vrem sa terminam cât mai repede, astfel incât sa avem o situatie concreta pe care sa o inaintam si Guvernului, si Consiliului Judetean. Din 2008 s-au mai facut niste lucrari de canalizare pentru apele pluviale, tot acest perimetru are canalizare pluvala, insa cantitatile de apa au fost atât de mai incât nu au facut fata.

Nu puteam sa intervenim intr-o perioada atât de scurta, incât sa decolmatam toate cursurile de apa din Petrosani. Cred ca si daca ar fi fost decolmatate, Jiul a fost atât de mare incât canalul colector a fost atât de plin, pentru ca a plouat si la Petrila, incât nu a facut fata. Din punctul nostru de vedere, oamenii vor fi despagubiti, insa suma pe care Primaria o poate aloca nu este foarte mare si de aceea vom cere sprijin Guvernului Românei. In acest moment avem 14 persoane pe care le-am cazat la Caminul Studentesc de al Universitatea Petrosani. De duminica noapte le-am dus apa si mâncare. Ii vom ajuta in continuare. Vom incerca sa limitam efectele cât putem”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din municipiul Petrosani.

Si la Lupeni, dupa ce a instituit pe timpul noptii de duminica cod rosu, primarul ales Cristian Resmerita a cerut sprijin premierului pentru ca in Barbateni, intre Lupeni si Uricani, Jiul de Vest a ajuns in strada. „Dupa o noapte de cosmar apele au inceput sa se retraga, lasând in urma lor mari pagube materiale, mai sunt insa zone puternic afectate de puhoaie, in special in Cartierul Barbateni si la iesirea spre Uricani. Pagubele sunt uriase,  mai multe locuinte si infrastructura rutiera au fost puternic afectate de inundatii.Voi pleca astazi la Bucuresti , dupa ce situatia in oras va fi stabilizata, sa solicit sprijin financiar Guvernului Ciolos, pentru refacerea infrastructurii tuturor zonelor din  Lupeni calamitate de inundatii: Cartierul Barbateni, Zona Viitorului, Valea Vacii, Zanoaga”, a spus si Cristian Resmerita, primarul ales al municipiului Lupeni.

 „Intervenim in toate localitatile afectate de fenomenele meteo extreme din Valea Jiului, plus comuna Baru. Suntem de duminica seara pe teren. La Petrosani am avut probleme în Cartierul Colonie, am avut probleme în Aeroport, pe strada Aviatorilor, intr-o zona unde terenul este mult mai jos si toat? apa se colmateaz? aici, am avut probleme ai in alte zone, dar mai micute. La Petrosani, aici pe Aviatorilor, este cea mai grava situatie din Valea Jiului. Din fericire pentru noi, de aceast? data am primit ajutor atât de la colegii din Inspectoratul Hunedoara, cât si de la colegii din inspectoratele învecinate, resectiv Sibiu, Alba, Gorj, Caras si Timis”, a declarat Adrian Avram, comandantul Detasamentului de Pompieri Petrosani

Din pacate, sistemul hidro al Vaii Jiului va fi din nou puternic incercat, pentru ca se anunta cod  galben in zona de sud a judetului Hunedoara, de luni de la ora 14,00, pâna marti la ora 11,00.

 

Diana Mitrache