Disponibilizãrile din Complexul Energetic Hunedoara prevãd ca, nu mai putin de 800 de oameni sã plece din sistem. În mare parte sunt energeticieni, pentru cã de mineri este nevoie, însã, energeticienii spun cã abia mai fac fatã acum, dupã ce oamenii au plecat si au lãsat posturi-cheie neacoperite. De aceea, sunt decisi sã cearã echitate în instatã.
Activitatea din sistemul energetic poate fi oricând destabilizatã, pentru cã specialistii vor pleca prin disponibilizare. Energeticienii spun cã, asa cum este nevoie de mineri în subteran, si la ei sunt probleme similare, atunci când se pune problema cine pleacã si cine rãmâne. „Nu acceptã conducerea ca posturile vacante sã fie acoperite cu personal specializat. Este foarte grav pentru cã posturile vacante au rezultat din plecarea celor care si-au întrerupt relatiile de muncã cu CEH. Dar în locul lor trebuie pusi alti oameni, pentru cã sunt posturi-cheie, cum avem, spre exemplu, la triaj unde mai avem doar 3 impegati, care nu pot face turã continuã. Ne trebuie 4 sau 5”, a spus Mihai Lorincz, lider sindical de la Termocentrala Paroseni.
Disponibilizãrile prevãd un numãr de 840 de posturi, dintre care 591 la energeticieni, lucru considerat inechitabil de cãtre energeticieni. „Suntem siguri cã sunt mult mai multe posturi care, din varii motive se încearcã sã se ascundã si au vârsta de pensionare si pe partea minierã. De ce sã se tragã totul pe partea energeticã, unde avem doar 591 de posturi, 107 la noi si 449 Mintia. Este un numãr foarte mare”, a mai adãugat Lorincz. Chiar în aceastã sãptãmânã, un angajat de la Paroseni a ajuns la spital, din cauzã cã i s-a fãcut rãu la lucru. Stresul îi atacã si pe energeticieni, iar sindicalistii spun cã vor fi pe viitor probleme si mai mari. „Mãsurile de întrerupere temporarã a activitãtii afecteazã grav veniturile angajatilor. Contractul Colectiv de Muncã a fost denuntat si asistãm la o diminuare a veniturilor salariale drastice a personalului si, din aceastã cauzã, tot mai multi energeticieni îsi cautã de lucru în strãinãtate. Nu mai pot sã suporte incertitudinea zilei de mâine. Pierdem energeticieni profesionisti, la cazane, turbine si ne trebuie cel putin 10 ani pentru a fi pregãtiti altii”, a mai spus sindicalistul din energie.
Mai mult, Lorincz sustine cã se va adresa instantei, pentru a cere echitate în situatia disponibilizãrilor de la Complexul Energetic Hunedoara. Mai mult, ei cer chiar si plãti compensatorii pentru cei care vor pleca din sistem.
Diana Mitrache