„Toti candidatii independenti alesi în localitãtile din Valea Jiului sunt fosti liberali care au obtinut între 4 si peste 19% în preferintele alegãtorilor. Ei sunt dovada cã în PNL s-au fãcut greseli majore” – Dan Marinescu, independent, fost liberal, 19,31%, situat pe locul doi la alegerile pentru functia de primar al Vulcanului.

„Asta mi-a plãcut la liberali, ideea de liberatate în gândire si constiintã armonizatã cu disciplina de partid. Ca independent am sã continui sã mã folosesc de aceastã libertate…” – Dorina Nitã, independent, fost presedinte PNL Petrosani, cu 8,16% pentru functia de primar plus 4,48% pentru cea de consilier.

Fostii liberali, desprinsi de partid din cauza atitudinii si a mãsurilor aberante, de neînteles, ale conducãtorilor judeteni care si-au „executat” vechii membri în favoarea  PDL-stilor deveniti PNL-isti sau a noilor veniti din alte partide, au fost nevoiti sã pãrãseascã partidul. „Implozia” care a avut loc în PNL, asa cum a numit dezastrul de la alegeri presedintele demisionar al Vulcanului, Alina Cîrstoiu, a dat nastere unui nou curent, cel al candidatilor independenti de sorginte liberalã nealteratã.  În plus, la Lupeni, spiritul de echipã a fost distrus de aceesi politicã de cadre devastatoare, pentru cã liberalii, cu toatã munca depusã, au pierdut primãria la doar 290 de voturi diferentã. Presedintele PNL si candidatul, Constatin Brânduse, care a fost foarte aproape de victorie, a demisionat, lucru ce a subrezit considerabil ultima redutã cu adevãrat liberalã din Valea Jiului.

„Ei sunt dovada cã în PNL s-au fãcut greseli majore”

Independentii care vor face parte din consiliile locale din localitãtile dintre Jiuri, toti fosti liberali, sunt Adrian Albescu, la Aninoasa, fost presedinte PNL, Florin Govor, la Vulcan, Dorina Nitã, la Petrosani, fost presedinte PNL, Cristian Oros, la Petrila.

„Toti candidatii independenti din localitãtile Vãii Jiului sunt fosti liberali care au obtinut între 4 si peste 19% în preferintele alegãtorilor. Ei sunt dovada cã în PNL s-au fãcut greseli majore. În goana oarbã dupã voturi, dupã candidati cotati câstigãtori, nu s-au luat în considerare aspecte care, era evident, duceau la pierderi considerabile la nivel de partid. Ceea ce s-a si întâmplat ” –  a declarat Dan Marinescu, independent, fost liberal, 19,31%, situat pe locul doi la alegerile pentru functia de primar al Vulcanului.

Dorina Nitã, presedinte al vechiului PNL Petrosani, fost viceprimar, cu vechime în consiliul local, a intrat în cursa alegerilor pentru functia de primar si de consilier pe ultima sutã de metri, ca urmare a faptului cã Tiberiu Iacob Ridzi, adus în mod grosolan de conducerea liberalã judeteanã, nu a fost multumit de faptul cã fosta liberalã s-a împotrivit unor proiecte ale sale, deci nu poate face chipã cu aceasta, a determinat-o sã actioneze… liberal. În urma venirii lui Ridzi, au mai fost vreo 10 demisii din organizatia PNL Petrosani.

Independentul nu este sinucigas, iar Tiberiu Iacob Ridzi nu este stãpânul orasului

Cum va lucra si cu cine va face echipã în consiliul local Dorina Nitã? „Nu voi face echipã cu nimeni. Voi lucra singurã în sensul cã voi hotãrî ceea ce este bine pentru oras, indiferent a cui este initiativa. Si când eram în PNL, asta mi-a plãcut, liberatatea de a actiona functie de împrejurãri. Am sã mã folosesc de faptul cã sunt consilier independent. Diferenta va fi probabil cã am sã fiu mai vocalã, pentru cã nu mai este vorba de disciplina de partid. Am crezut cu adevãrat cã dacã te porti civilizat, cum a fost plecarea mea, discretã spun eu, din functia de viceprimar, pe considerentul cã rufele se spalã în familie, constat acum cã acest lucru s-a întors cumva împotriva mea. Mi s-a reprosat cã nu am vorbit la acel moment al plecãrii despre faptul cã nu am fost lãsatã sã fac nimic, desi mi se promitea de fiecare datã. Am învãtat ceva din asta… Sper ca în viitor sã dau curaj si altora sã se desprindã atunci când lucrurile nu sunt în regulã, pentru cã s-a dovedit cã gestul de a-ti lua soarta în mâini nu este un gest sinucigas. Multi m-au atentionat cã voi avea probleme cu Tibi Ridzi, cã este rãzbunãtor si vai ce o sã-mi facã. As vrea sã înteleagã cã Tiberiu Iacob Ridzi nu este stãpânul orasului, cã atitudinea noastrã, a tuturor, este una necesarã tocmai pentru a nu se crea derapaje, de a-l face sã înteleagã cã el este în slujba cetãtenilor si nu invers, cã trebuie sã colaboreze cu totii alesii. Am stat 16 ani în PNL si nu este usor sã stai într-un partid de opozitie atâtia ani. Deci sunt obisnuitã, eu rãmân asa, cu gândire liberalã. Am crezut într-un scop, o idee, chiar dacã am fi rãmas 30 de oameni, era ceva. Eu chiar cred cu tãrie cã Petrosaniul are alternativã si ea existã” – a declarat Dorina Nitã, independent, fost presedinte PNL Petrosani, cu 8,16% pentru functia de primar plus 4,48% pentru cea de consilier. Dacã liderii judeteni ai noului PNL ar face un calcul, cam câte voturi au adunat singuri sau în pardine noi, ca ALDE, liberalii alungati de modul de lucru, lipsit de consideratie pentru munca de ani de zile, pentru credibilitatea si încrederea câstigatã în timp în fata electoratului, ar constata cã, pe lângã dezastrul obtinut în alegeri, s-a dus pe apa Sâmbetei un ideal al politicii responsabile si contructive, cea al partidului Brãtienilor. Se stie cã o tarã puternicã are partide puternice, cel putin douã, prin gândire si fapte, care ridicã stacheta competitiei în „a face”…

Ileana Firtulescu