Populatia judetului Hunedoara se imputineaza pe zi ce trece, iar trendul se mentine descendent. Din pacate, sunt zone unde numarul mortilor l-a depasit pe cel al localnicilor care inca mai sunt in viata.Avem mai multi morti decat vii. Aceasta este situatia in multe localitati din judetul Hunedoara, dupa ce populatia a scazut dramatic. Se nasc tot mai putini copii, iar daca nimic nu se va schimba, viitorul care se intrevede este sumbru.

Sa luam exemplul municipiului Petrosani, pana la urma cea mai mare si cea mai importanta localitate din Valea Jiului. Conform recensamantului din 2002, municipiul Petrosani avea o populatie de 45.195 de persoane. Spre comparatie, in 1992 erau 52.390 de persoane.

Dupa 9 ani de la recensamantul din 2002, un alt recensamant – de data aceasta cel din 2011 – scotea la iveala scaderea alarmanta a populatiei. Cifrele arata ca in Petrosani mai traiesc acum 35.239 de oameni, adica mai putin cu aproape 10.000 de suflete. Mult mai multi sunt in cimitire, ceea ce este ingrijorator. Numai in Cimitirul Central sunt mai multe persoane decedate decat locuitorii inca in viata, si nu este singurul cimitir din Petrosani. Stefan Hodos, administratorul Cimitirului Central din Petrosani, spune ca, la ora actuala numai persoanele evidentiate depasesc cifra de 40.000.

„In Cimitirul Central sunt 6.300 de morminte, iar dupa calculele noastre sunt in jur de 40.000 de persoane decedate. Restul sunt neevidentiate si nu avem de unde sa stim cate sunt. Sunt si cate 3 – 4 persoane decedate intr-un mormant”, a declarat Hodos. In curand cimitirul ar putea deveni tot mai neincapator. Sursa citata spune ca mai sunt doar aproximativ 100 de locuri de veci libere, insa se fac demersuri pentru achizitionarea unei noi parcele de teren de peste 500 mp, pentru extinderea cimitirului.

Carmen Cosman