Ministerul Energiei face anumite precizãri în ceea ce priveste asa-zisul investitor care ar vrea sã aducã la Complexul Energetic Hunedoara 500 de milioane de euro.
Potrivit unui memorandum, 500 de milioane ar fi urmat sã fie investite în Complexul Energetic Hunedoara. Potrivit memorandumului dintre firma Scharfstein Group din Berlin ar fi presupus o investitie în scopul de a restructura activitatea derulatã de “CEH”. Reprezentantii Ministerului Energiei sustin cã “aceasta nu reprezintã un angajament pentru achizitionarea unui pachet majoritar la CEH, ci o intentie de colaborare mai largã care cuprinde si o propunere de implicare financiarã”.
“Privind oferta depusã în data de 08.04.2016 de grupul financiar – Scharfstein Group de achizitionare a pachetului majoritar la CEH, mentionând cã aceasta nu reprezintã un angajament pentru achizitionarea unui pachet majoritar la CEH, ci o intentie de colaborare mai largã care cuprinde si o propunere de implicare financiarã. În orice variantã, achizitionarea unui pachet de actiuni detinute de stat la CEH (sau la oricare societate la care statul este actionar unic sau majoritar), trebuie sã urmeze prevederile legislatiei privatizãrii în vigoare”, aratã Cristian Busu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
În momentul de fatã, prioritatea ministerului de resort este asigurarea functionãrii Complexului Energetic Hunedoara, dar se doreste si o întrevedere cu potentialul investitor german. “În perioada imediat urmãtoare, conducerea institutiei noastre si cea a Societãtii urmeazã sã formuleze o invitatie Scharfstein Group în vederea organizãrii unei întâlniri pentru analizarea celor prezentate în propunerea de colaborare. Pentru acest moment si în situatia mai sus prezentatã, atentia Ministerului Energiei se focalizeazã pentru asigurarea functionãrii CEH, astfel încât sã se evite producerea unor colapsuri cu impact major asupra oricãror solutii de restructurare a Societãtii”, mai aratã secretarul de stat.
Mai multi investitori interesati de CEH
Mai multe firme sunt interesate de Complexul Energtic Hunedoara. Presedintele Consiliului de Administratie al CEH, Dan Agrisan, este de pãrere cã orice ofertã trebuie analizatã, însã în acelasi timp trebuie respectatã si legislatia româneascã, dar si cea europeanã. “Tehnic în ziua de astãzi se cautã solutii pentru a eficientiza exploatarea cãrbunelui, viitorul, dacã mai este un viitor al cãrbunelui de subteran, este aceea de a folosi puterea sa calorificã într-un mod mai eficient, iar un mod eficient nu e acela de a bãga cu lopata în furnal, ci de a extrage din el o substantã cu un randament mai mare. Acesta e viitorul si orice fel de proiect de genul acesta, dacã implicã niste costuri rezonabile au avantajul cã randamentul este mult mai mare si emisiile poluante sunt mult mai mici. Dacã se bazeazã pe un plan de investitii serios, argumentat si fundamentat si fãcut de o firmã cu reputatie cu sigurantã meritã luat în seamã. Deocamdatã ceea ce am primit noi de la investitori este o scrisoare de intentie si o propunere de întelegere cu statul român. Suntem în România, avem niste legi si pe lângã asta sunt cei de la Comisia Europeanã peste care nu putem sã trecem si sã facem o societate cu aceleasi active curate, sã favorizezi un singur investitor, sã îi dai o societate curatã, sã nu participe la niciun fel de licitatie cu altii e cale de discurtat. Sunt mai multi investitori interesati de CEH, tot din domeniul centralelor termoelectrice, o firmã destul de mare. Din partea acestora nu avem o propunere de memorandum. Au fost aici, au vãzut termocentrala de la Deva”, a declarat Dan Agrisan, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara.
În trecut, privatizarea majoritarã a CEH a reprezentat o conditionalitate asumatã de Guvernul Romaniei în cadrul acordului încheiat în anul 2011 cu institutiile financiare internationale (Fondul Monetar International, Comisia Europeanã si Banca Mondialã) si s-a derulat în conformitate cu prevederile H.G. nr. 86/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin metoda majorãrii de capital social prin aport de capital privat a Societãtii Complexul Energetic Hunedoara S.A. Datoritã situatiei financiare deosebit de dificilã, în data de 13 mai 2015 Guvernul României a aprobat Hotãrârea nr. 334/2015 privind abrogarea Hotãrârii Guvernului nr. 86/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin metoda majorãrii de capital social prin aport de capital privat a Societãtii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara – S.A. Ca urmare a publicarii H.G. nr. 334/2015, au încetat atât activitatea Comisiei de pregãtire si monitorizare Hunedoara si a Comisiei de negociere si selectie a investitorului, cât si Contractul de consultantã pentru privatizarea societãtii.
Monika BACIU