Viitorul Vãii Jiului pentru urmãtorii 4 ani a fost decis de electorat. În urma alegerilor din data de 5 iunie, patru din cei sase primari din Valea Jiului au fost reconfirmati în functii. Schimbarea vine de la Petrila, acolo unde Vasile Jurca a câstigat primãria Petrila si de la Lupeni acolo unde Cristian Resmeritã a câstigat primul mandat în fruntea comunitãtii.

Tiberiu Iacob Ridzi, singura patã de culoare

La Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi si-a zdrobit concurenta. Ridzi este singura patã de culoare la nivelul Vãii Jiului, aici fiind sigura primãrie câstigatã de Partidul National Liberal.

“Este normal rezultatul alegerilor. E un rezultat foarte bun având în vedere contextul general al Vãii Jiului, unde în rest a câstigat PSD-ul. La Petrosani PNL a câstigat, dar din pãcate nu am reusit sã facem majoritate si în consiliu. Am fãcut doar 9 consilieri”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Valea Jiului e rosie

De la est la vest, Valea Jiului e rosie. La Petrila, candidatul PSD, Vasile Jurca a câstigat detasat alegerile locale.

”Sunt recunoscãtor vouã pentru cã ati înteles cã Petrila are o sansã. Ati avut puterea si nu ati irosit-o. Respect! Puterea mea este în continuare la voi si asa va rãmâne. Petrila suntem noi!”, este prima declaratie publicã a noului primar al orasului Petrila, Vasile Jurca.

Nici Gheorghe Ile, primarul reconfirmat în functie, nu a avut emotii în ceea ce priveste votul electoratului. Acesta si-a învins principalul contracandidat, pe Dan Marinescu, cu peste 3000 de voturi.

“E foarte bun rezultatul alegerilor. Nu am avut nicio emotie, nu am avut. A fost o emotie pentru slaba prezentã la vot. Lumea a spus cã “tot el iasã”,  dar cetãtenii Vulcanului nu s-au îndoit cã iesim noi. Avem foarte multe obiective care sunt prinse în programul nostru, sã finalizãm Nicolae Titulescu, sã finalizãm Dincã partea nordicã si partea sudicã, sã dãm drumul la proiectele care le avem pentru cartierul Traian, e un proiect foarte mare. Avem proiecte pentru cele douã colonii, Colonia Tãrãneascã de la Paroseni si Colonia de Jos de la Vulcan si sã finalizãm drumul de la Pasul Vâlcan, drumul de la Dealul Babii cât ne revine nouã în intravilan. Anul viitor pânã în toamnã trebuie sã fie finalizate aceste obiective, apoi adunãm bani sã facem Nicolae Titulescu de la intrare în Vulcan si pânã spre iesirea de la Lupeni”,  a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Dãnut Buhãescu spune cã îl asteaptã cel mai greu mandat din istoria sa. este mandatul în care se va închide Mina Uricani.

“Eu le multumesc cetãtenilor pentru cã ei sunt cei care au decis si mai ales cred cã secretul este o campanie extrem de curatã, fãrã atacuri, fãrã nici cel mai mic exces. E o schimbare radicalã de strategie. Oamenii au apreciat efortul fãcut de noi în mandatul acesta. În noul mandat vreau sã duc la final proiectele pe care le-am început sã le scriem pe fonduri europene. Vom lupta sperãnd sã iasã legea lobby-ului sau cadrul legal care sã ne permitã sã încercãm sã luptãm foarte mult sã atragem invetsitii care sã genereze locuri de muncã. Având în vedere cã pe minerit s-a pus pecetea mi-e greu sã cred cã de anul viitor oricine vine la putere mai poate salva mineritul. Eu de doi ani de zile gândesc alternative pentru cã sunt constient cã în Uricani, mina se va închide. Ne vom lupta foarte mult sã cerem sprijin pentru cã resursele financiare asa cum este în toatã Valea Jiului, sunt foarte putine. Sunt constient cã pentru mine va fi cel mai greu mandat pentru cã se închide în 2018 mina Uricani si va trebui sã gãsim solutii”,  a declarat Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.

Cristian Resmeritã, fost deputat, este la primul sãu mandat de primar în fruntea localitãtii.

“Le multumesc cetãtenilor din municipiul Lupeni care m-au sustinut. Programul meu este cel pe care l-am prezentat în campania electoralã si mi-l asum. Reabilitarea infrastructurii este principalul meu obiectiv”,  a declarat Cristian Resmeritã.

Monika BACIU