Vorbim tot mai des despre copii violenti, copii agresivi, dãm vina pe desenele animate sau internet, dar ce mãsuri putem lua? La aceastã întrebare s-au gândit sã rãspundã cei din comunitatea localã de la Petrosani. Sã cãutãm solutii, sã le venim în ajutor si sã descoperim care sunt cauzele.

Este o provocare pentru toatã lumea sã gãsim solutii asa încât copiii sã nu mai fie violenti. Aceasta este concluzia zilelor noastre, când cei mici stau prea mult în fata calculatoarelor si a televizoarelor, iar pãrintii trebuie responsabilizati. Un studiu al americanilor ne aratã cã la TV 52% din informatii sunt negative, 12% sunt pozitive, iar restul este noninformatie si întreaga societate trebuie sã reactioneze. Felicia Portase a dat un prim exemplu, dur dar elocvent.

„În metrou, pe scaune, fatã în fatã, o femeie cu un copil de aproape 4 ani, prietenea mea, pe cealaltã parte a scaunelor în fata copilului. O doamnã în picioare, care se sprijinea de barã. Copilul, clar violent, a început sã o loveascã în fluierul piciorului. Femeia, politicoasã, i-a spus cã ceea ce îi face el, o doare. Mama nu a reactionat, el si-a continua practica. Femeia i-a spus din nou cã o doare.  La aceastã a doua atidudine, mama i-a spus cã micutul a fost educat sã facã ceea ce  vrea. La coborâre, un bãrbat care a vãzut toatã scena s-a ridicat, s-a îndreptat cãtre mama copilului si i-a tras douã palme. Mama consternatã mutã, a ascultat replica bãrbatului: si eu sunt un copil care am fost educat sã fac ceea ce vreau eu”, a povestit Felicia Portase, membru a Asociatiei Casa Pro Urbis.

Violenta este ancestralã, iar primii mentionati încã din Biblie sunt fratii Cain si Abel, tocmai de aceea si preotul Iulian Selaje a venit cu propriile pilde.

„Când Cain a decis sã îl ucidã pe fratele sãu, pentru cã Dumnezeu l-a pus la încercare si lucrurile sunt foarte importante legate de acest eveniment. De fiecare datã când violentãm pe cineva, verbal sau chiar fizic, defapt, violenta este îndreptatã asupra lui Dumnezeu, pentru El l-a fãcut pe om si tu te revolti împotriva celui care te-a zãmislit”, a adãugat Iulian Selaje, preot ortodox, prezent la dezbatere.

Biserica, scoala, pãrintii, societatea, toti trebuie sã reactionãm si sã gãsim cele mai bune metode a preveni violenta între copii.  Unul din cinci elevi români este bãtut în mod repetat la scoalã de cãtre alti copii. Statistica îngrijorãtoare,  realizatã în luna mai din 2016, este relevatã de un studiu al organizatiei Salvati Copiii. Acelasi raport aratã cã o treime dintre elevi sunt amenintati cu bãtaia, iar un sfert dintre ei sunt umiliti la scoalã, totul fiind rodul violentei din familie. Aproape 80% dintre copii au recunoscut cã au fost martorii a cel putin unei situatii de hãrtuire sistematicã în scoalã, în care au fost implicti colegi de ai lor. 56% au spus cã astfel de situatii se petrec, în mod regulat, în clasã, iar 48% au spus cã astfel de situatii se petrec chiar în grupul lor de prieten.

Diana Mitrache