Scandal pe banii primiti de pomanã

Trãiesc de pe o zi pe alta, din banii primiti ca ajutoare sociale, din venituri minime garantate de stat, nu muncesc, cã nu au unde, dar sunt cu sutele în fiecare oras al Vãii Jiului. Vorbim despre cei mai sãraci oameni din zona noastrã, care nu au locuri de muncã si trãiesc din banii nostri, ai tuturor.

Iar dacã cei care muncesc, acceptã chiar si sãptãmâni de întîrziere la salariu, ei, în ziua de platã, la ora 10.00 s-au revoltat. Incidente au fost în toate orasele Vãii Jiului, vineri, în ziua în care trebuia sã fie achitatã plata pentru „statul degeaba”, dar cea mai mare revoltã s-a produs la Petrosani.

Zeci de oameni sãraci, dar toti apti de muncã, au asteptat în zadar banii la unitãtile de postã. La Petrosani, dupã mai multe ore în care au stat în fata unitãtii, oamenii au izbucnit si au cerut sã li se spunã ce se întâmplã. „Sã iasã sefa de la Postã! Cã intrãm peste ea dacã nu iese!”, s-au auzit voci în multimea revoltatã, iar unii dintre ei chiar si-au pus planul în aplicare.

Sunt oameni sãraci, ce duc o viatã pe datorie si care si-au amanetat câte ceva ca sã mai aibã de mâncare si vineri, iar la prima orã s-au adunat în fata oficiului postal. Au cerut sã afle dacã vor primi banii, pentru cã, spun ei, au munict toate orele în folosul comunitãtii, ori au copii în plasament la care nu au ce sã le dea de mâncare.

„Am venit aici ca sã ne dea banii. Am o fetitã cu 10 boli, în plasament si cei din postã nu ne dau banii. Am telefonul lãsat la amanet, pentru cã am scos bani pentru medicamente si mâncare si e bãtaie de joc”, a rãbufnit o femeie din multime.

„În fiecare lunã ne fac asta. Zic cã ne dau doar la sfârsitul lunii, pe 30, 31. Si eu am telefonul la amanet si, dacã vreti, vã arãt si documentul. O datã sunt bani, dar nu sunt cupoane. Data trecutã au zis cã sunt cupoane, dar nu sunt bani. Câteodatã ne tin pânã la prânz, asa flãmânzi. Au zis cã sunt banii, dar nu ne poate da astãzi si de la Deva au zis cã luni si marti îi primim. Deci vom lua în iunie banii”, s-a revoltat o altã femeie. Toti fumau sau beau cafea de la dozator si au intrat de câteva ori cu scandal în oficiul postal, fãcânt un adevãrat tãrãboi înãuntru.

Oamenii au protestat ore bune în fata postei si au cerut sã li se acorde banii cuveniti, iar cei de la asistentã socialã au cãutat sã afle ce s-a petrecut de aceastã datã.

„La începutul zilei, nu veniserã cupoanele pentru ajutor social si pentru alocatia de spãrijin a familiei. Acum câteva minute, au venit si aceste cupoane. Cei de la ghiseu, în functie de cerintele pe care le au, pentru cã nu sunt numai asistatii social, se uitã si, în functie de sumele pe care le au, vor distribui banii la ajutor social si alocatiile de sustinere a familiei”, a mentionat Cristina Mraz, director Directia Publicã Localã de Asistentã Socialã.

Numai în Petrosani sunt aproximativ 600 de oameni care, lunar, asteaptã aceste ajutoare si o parte dintre ei sunt obligati sã presteze muncã în folosul comunitãtii. Din pãcate, însã, astfel de manifestãri în public au loc din cauzã cã niciunul dintre acestia nu a înteles cã banii vin la ghiseul postei diferentiat, pe zile.

Diana Mitrache

Advertisements

4 comentarii la „Scandal pe banii primiti de pomanã

 • 30 mai 2016 la 17:06
  Permalink

  Astia sunt votantii lui Rasmerita,Riti,ei ne hotarasc destinul.La munca putorilor,la munca.Eu nu sunt deacord sa platesc ciorile puturoase din munca depusa pe parcursul vietii.Eu am muncit in mina si nu am tel.mobil,dar ciorile astea tinute pe banii mei au si masini.La munca cu voi.mPentru asta eu nu mai votez cu primarii sociali.Nici ceausescu nu le dadea bani moca.

  Răspunde
 • 30 mai 2016 la 21:10
  Permalink

  sunt niste puturosi, l-am auzit pe unul spunând ca el nu merge sa munceasca pe 1000 lei, are 3 copii, adunat ajutor social +alocatii+ pesie handicap ii ajung sa traiasca bine….ei sunt votantii ideali

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.