Situatia dezastruoasã în care se aflã Complexul Energetic Hunedoara provoacã temeri în rândul salariatilor de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului. La momentul înfiintãrii SNÎMVJ s-a semnat un protocol prin care, persoanele care nu îndeplineau conditiile de pensionare în anul 2018 urmau sã fie preluate de CEH. Acel protocol a devenit o nouã hârtie care nu este respectatã si asta din cauza situatiei financiare în care se aflã Complexul Energetic Hunedoara care nu îsi mai poate sustine nici proprii angajati.
“Solutia de salvare a mineritului din Valea Jiului nu mai stã la îndemâna Ministerului Energiei. Trebuie luat taurul de coarne ori de primul ministru ori de presedintele României. La ora la care vorbim, existã o stare de incertitudine totalã, o stare de stres, în rândul angajatilor din minerit, pentru cã nu stiu ce se va întâmpla mâine. Existã un risc maxim ca activitatea minierã din Valea Jiului sã se blocheze în perioada urmãtoare pentru cã am avut deja un prim semnal de alarmã vizavi de plata chenzinei a doua, în 17 mai când am avut problemele la SNÎMVJ cã nu se puteau plãti salariile. Sunt de mult timp problemele de genul acesta. Întotdeauna în zilele de platã s-au plãtit cu presiuni, cu telefoane pentru cã suntem la un pas de blocaj financiar. Deja am ajuns în situatia în care sã se întârzie salariile douã zile. E un semnal de alarmã foarte mare”, a declarat Laszlo Domokos, presedintele Sindicatului Huila.
Sindicalistii de la închideri vor modificarea unei ordonante de urgentã astfel încât venitul de completare sã se acorde pânã la data de 31 decembrie 2020, mai ales în conditiile în care sute de salariati nu vor îndeplini conditiile de pensionare în 2018.
“Am propus modificarea OUG 36/2013, OUG care prevede niste drepturi pentru cei disponibilizati prin concedieri colective în sensul ca pentru cei din zona de minerit, minerii disponibilizati în perioada 2016-2018, perioada de venit de completare sã fie pânã la 31 decembrie 2020. Aceastã perioadã constituie vechime în muncã. Dacã cumva activitatea minireã se va opri mai repede de 2018 eu vreau sã am garantia cã acei salariati care sperau cã mai lucreazã pânã în 2018, iar perioada de venit de completare pânã în 2020 se încadrau într-o formã de pensie sã aibã stabilitã aceastã formã de garantie. În acel protocol nu mai crede nimeni, având în vedere situatia CEH. Erau undeva la 600 care dupã închiderea SNÎMVJ nu se încadrau într-o anumitã formã de pensie. Acum, este clar cã din cele 600 de persoane, rãmân fãrã conditii de pensie, dar pleacã prin disponibilizãri”, a mai subliniat sursa citatã.
Mai mult, intrarea în incapacitate de platã ar putea sã îi afecteze si pe pensionarii mineri care încã mai beneficiazã de facilitãti. Dupã anul 2018, cei de la Sindicatul Huila ar vrea ca aceste beneficii sã le fie acordate fostilor ortaci pe cuponul de pensie. Totodatã se doreste si acordarea facilitãtilor si celor care au pãrãsit sistemul prin disponibilizare.
“Acele gratuitãti ale pensionarilor se vor acorda pânã în 2018, dar si acest lucru este cu un semn de întrebare pentru cã dacã se blocheayã activitatea în Valea Jiului, dacã CEH intrã în faliment, e clar cã si SNÎMVJ se va închide mai repede. E clar cã nici pensionarii nu vor primi gratuitãtile pânã în 2018. ne gândim sã promovãm o lege prin care sã fie statutate aceste gratuitãti printr-o lege specialã pentru pensionarii mineri din Valea Jiului, acordarea acestor gratuitãti si dupã 2018 sã fie posibilã pe cuponul de pensie. Ne propunem sã facem o bazã de date exactã pentru cã atunci când propui o lege ti se cere si un impact financiar sau o situatie exactã ori la ora la care vorbim, nu are nimeni o situatie exactã cu câti pensionari sunt din minerit.
SNIM acordã gratuitãti pensionarilor care si-au depus dosarele si care au fost luati în evidente în 2011 ori pe lângã acesti pensionari mai sunt multi pensionari iesiti de la minã, cei plecati cu disponibilizãri nu beneficiazã de gratuitãti, iar noi vrem sã îi includem pe toti pensionarii din sistemul minier”, a conchis Laszlo Domokos.
Un eventual faliment al Complexului Energetic Hunedoara ar falimenta întreaga Vale a Jiului, plecând de la salariatii celor douã companii miniere si pânã la pensionari si agenti economici.
Monika BACIU