Autoritãtile locale de la Petrosani ar mai avea nevoie de 7 milioane de euro pentru finalizarea lucrãrilor de dezvoltare a statiunii montane Parâng. Investitia a fost demaratã în urmã cu câtiva ani, dar dupã ceva timp alocarea fondurilor a fost suspendatã.

“Proiectul din Parâng este realizat aproximativ în proportie de 20%. Din punctul nostru de vedere ar mai trebui în jur de maxim 7 milioane de euro ca sã putem sã viabilizãm partea de Slima cu TS3 si TS4. Telegondola este în plan. Noi nu am fãcut întâi instalatiile si apoi infrastructura de schi. Prima datã am dorit sã facem infrastructura de schi si dupã aceea instalatiile de transport, pentru cã degeaba ai instalatiile de transport si duci oamenii nicãieri. Dupã ce TS4 va fi realizat si toatã partea de Slima cred cã în maxim 3 ani se va putea vorbi si de telegondolã”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

În aceastã perioadã de finantare prin fonduri europene, 2014-2020, autoritãtile locale au posibilitatea de a accesa bani pentru dezvoltarea turisticã. Existã însã o problemã. Gradul de cofinantare al proiectelor este extrem de ridicat.

“Pentru dezvoltarea turisticã pe fonduri europene, contributia autoritãtilor locale este de 65% din valoare. Pe regiunea vest sunt doar 10 milioane de euro pe patru judete, de asta am încercat sã mergem pe alte variante”, a mai subliniat sursa citatã.

Turism la negru

O altã problemã a statiunii montane Parâng si nu numai este cea a turismului la negru. Din totalul celor peste 200 de structuri de cazare doar câteva sunt omologate.

“Omologate sunt foarte putine structuri de cazare. Ministerul a dat bani pentru aceastã investitie, dar în acelasi timp vrea sã se si întoarcã la buget prin omologarea acestor spatii de cazare”,  a mai subliniat edilul.

Pe lângã faptul cã executivul nu a mai alocat bani pentru continuarea lucrãrilor, municipalitatea are piedici si din partea Romsilva.Primãria Petrosani vrea sã scoatã din fondul forestier suprafata de 46 de hectare de teren în asa fel încât încât sã poatã continua proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Solutiile favorabile obtinute pânã acum de autoritãtile locale au fost casate.

Monika BACIU