Camera Deputatilor a adoptat, tacit, proiectul prin care se propune realizarea unei crese la 15.000 de locuitori. Astfel, Consiliul local va asigura conditiile pentru înfiintarea a cel putin o cresã la 15.000 de locuitori din zona de competentã.

Conform initiativei, cheltuielile privind înfiintarea creselor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum si din alte surse de finantare legal constituite.

“Cererile în municipiul Petrosani pentru realizarea unei crese nu sunt foarte multe, dar asta nu înseamnã cã nu va fi o necesitate la un moment dat. Avem spatii în învãtãmânt, care pot fi transformate si în crese”, a declarat în urmã cu câteva luni, Tiberiu Iacod Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Initiatorii proiectului vor ca prin aceastã mãsurã sã le încurajeze pe mame sã se întoarcã mai repede la serviciu. „Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru cresterea copilului, statul trebuie sã îsi dezvolte politicile în ceea ce priveste înfiintarea, organizarea si functionarea creselor, pentru cã una dintre problemele cu care se confruntã tinerele familii este aceea privind îngrijirea si educatia timpurie a copilului”, se aratã în expunerea de motive a proiectului. Votul final în cazul acestui proiect îl au senatorii, Senatul fiind forul decizional.

Monika BACIU