Complexul Energetic Hunedoara stã cu banii în cont, iar minerii sunt trimisi spre moarte. Concentratii prea mari de gaz metan, echipamente lipsã sunt doar câteva din deficientele majore cu care se confruntã minerii.
Lipsurile din subteran se acutizeazã în fiecare zi, iar conducerea societãtii nu poate asigura materialele necesare, asta desi banii existã în conturile societãtii. Având în vedere executãrile silite admise de instantã, sociatatea nu se poate folosi de resursele financiare existente pentru a asigura minimul necesar în vederea functionãrii în conditii minime de sigurnatã.
“Activitatea financiarã a fost sistatã pentru cã avem o problemã cu fondurile pe care le avem în bancã, dar sunt blocati. Existã o hotãrâre a instantei, care din fericire, a suspendat executarea tuturor hotãrârilor de începe a executãrii silite, dar ne-a permis doar sã facem plata salariilor, deocamdatã. Vom gãsi modalitãti sã se continue activitatea, nu la ritmul care era înainte de perioada asta, dar se va reîncepe”, a declarat Dan Agrisan, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit presedintelui Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara toatã problema s-a accentuat în momentul în care societatea a fost scoasã de sub protectia juridicã a insolventei. Atunci creditorii au depus, din nou solicitãrile pentru executarea silitã, fapt admis de instantele de judecatã.
“S-a discutat cu furnizorii, s-a înteles situatia, se va debloca în urmãtoarele zile. Si pe noi ne-a luat prin surprindere decizia instantei, si noi ne-am miscat cât de repede am putut, dar s-au miscat si creditorii care au reînceput executarea unor conturi si am reusit sã suspendãm acest lucru, însã discutiile continuã Avem bani si nu putem sã îi folosim. De asta am fost în insolventã si de asta cred cã solutia este sã intrãm cât mai repede în insolventã ca sã putem sã deblocãm fondurile ca sã putem sã functionãm, dar chiar nu existã o solutie rapidã. Clar nu poti functiona în mod normal, neputând sã îti folosesti fondurile. Acestea sunt mãsuri pentru termen scurt, pe termen mai lung va fi dificil sã functionãm asa, cu conturile blocate si discutând cu fiecare în parte sã ne lase sã facem plãti, nu e normal”, a mai subliniat sursa citatã.
Plasã de sârmã de milioane
Minerii au reclamat si lipsa plasei de sârmã. Oamenii spun cã pur si simplu nu mai au cu ce lucra, dar toate în conditiile în care CEH a atribuit un contract pentru furnizarea plasei de sârmã în urmã cu câteva zile. Mai exact, în data de 12 mai, societatea a atribuit un contract de peste un milion de lei. Contractul în valoare de 1.435.000 de lei fãrã TVA a fost atribuit firmei OCTPREST IMPEX S.R.L. din Petrila, iar livrarea trebuia sã se facã la sucursalele beneficiare respectiv SEM Lonea, SEM Livezeni, SEN Vulcan si SEM Lupeni. “Plasa de sârmã metalicã se va livra în baza comenzilor emise de sucursalele beneficiare, cu aprobarea conducerii executive a CEH, în limita cantitãtilor necesare”, se aratã în caietul de sarcini. Potrivit documentelor, la mina Lonea ar urma sã ajungã o cantitate de 165 de tone “cantitate necesarã pentru 6 luni”. La Mina Livezeni cantitatea necesarã pentru 6 luni este de 40 de tone, în timp ce la Vulcan 75 de tone, iar la Lupeni 130 de tone.
În data de 14 aprilie, la CEH a fost o situatie de “extremã urgentã”, drept pentru care societatea a mai atribuit un contract în valoare de 552,000 RON aceleiasi firme din Petrila în baza unei clauze care prevede “situatie de urgentã extrema survenitã în urma unor evenimente care nu puteau fi prevãzute de autoritatea contractantã, în conformitate cu conditiile stricte stabilite în directivã”.
Monika BACIU