Ministerul Energiei a ajuns la o concluzie: sistemul energetic national se confruntã cu mari probleme. Sindicalistii din energie au fost la Bucuresti unde au participat la o întâlnire cu factorii de decizie din minister. Concluzia este una simplã, sistemul energetic national are problemele, iar noi discutii urmeazã sã aibã loc.

“Am ajuns la concluzia cã sistemul energetic national are mari probleme si cã acestea nu se pot rezolva dacã la masa discutiilor nu stau toti factorii de decizie, adicã presedintii comisiilor de industrii din Camera Deputatilor si Senat, ANRE, Consiliul Concurentei si Ministerul Energiei”, a declarat pentru Cronica Vãii Jiului, Dumitru Pârvulescu, presedintele Federatiei Nationale Mine Energie, federatie la care este afiliat si Sindicatul Muntele.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu subliniazã cã toate conducerile de pânã acum au lãsat ca grea mostenire companii vulnerabilizate si decapitalizate.  “Atunci când se vorbeste despre fragilitatea companiilor din energie, se opereazã de cele mai multe ori cu zvonuri sau informatii fãrã fundament. Dar as vrea sã ne uitãm în istoria recentã si sã vedem cine si ce a fãcut în energie si, mai ales, cu ce rezultate. Am auzit multe voci politice care descoperã realitatea cu uimire astãzi, dupã ce au avut la dispozitie toate mijloacele necesare pentru a face ceea ce trebuia fãcut. Si nu au fãcut pentru cã ne-au lãsat companii vulnerabilizate si decapitalizate. Sunt de acord cu punctul de vedere al sindicatelor atunci când subliniazã cã suntem într-o zonã de securitate nationalã. Ce e nevoie în mod imperativ este sã nu mai folosim zvonuri ca instrumente economice si sã revenim la principiile corecte ale guvernantei corporative. Dacã nu facem noi, nu ne va ajuta nimeni. Aceste companii nu se salveazã cu ajutorul discursurilor politice”, a scris ministrul Energiei, Victor Grigorescu pe Facebook. De cealaltã parte sindicalistii spun cã trebuie luate mãsuri urgente în ceea ce priveste Complexul Energetic Hunedoara si Oltenia. “Toate guvernele au pus la pãmânt sistemul energetic national. Noi nu primim nimic cum primesc cei cu eolinele si panourile solare. Ar trebui sã ne dea si nouã pentru momentele când contribuim la echilibrarea sistemului energetic national. ANRE ar trebui sã vinã cu un pret reglementat corect pentru CEH si CEO”, a mai subliniat Pârvulescu.

Monika BACIU