Ziua de 9 mai are o triplã semnificatie în istoria Europei, iar copiii din scolile gimnaziale din Petrosani s-au întrecut în cadrul unui concurs ajuns deja la etapa cu numãrul 2. Au plecat acasã cu totii câstigãtori ai unor premii în bani, dar si mai bogati în cunostintele acumulate la scoalã, sau special pentru acest concurs.

Împãrtiti pe scoli, elevii din Petrosani au demonstrat cã stiu cã fac parte din Europa si cã istoria nu le este strãinã. Ziua independentei, abdicarea Germaniei sau Ziua Europei sunt sãrbãtori care sunt marcate la aceastã datã, iar concurentii ne-au arãtat cã nu le sunt strãine aceste date. „Este Ziua Independentei României, ziua Europei si nu mai stiu exact cea de a treia”, a mãrturist unul dintre sustinãtorii concurentilor, în timp ce o alt coleg l-a completat cu exactitate: ”În primul rând este Ziua Europei, în al doilea rând, România a obtinut independenta României si în al treilea rând, este sfârsitul celui de al Doilea Rãzboi Mondial. Sunt pasionat de istorie, pentru cã îl gãsesc ca pe un subiect interesant din care aflu despre strãmosii mei si luptele lor”, a spus acesta.

Despre istorie au avut de scris în testele ce le-au fost impuse, iar copiii s-au pregãtit destul de bine, mai ales cã a fost nevoie si de o probã de baraj, pentru departajare.

„Nu cred cã le-a fost foarte greu, pentru cã este aceeasi materie pe care o au si la olimpiadã si cred cã nu le este foarte greu. Participând, însã, la aceste concursuri, ei stiu care sunt evenimentele importante din viata unui om si din istoria nationalã”, a completat si Cornelia Manitiu, profesor Scoala I.G Duca, presedinta juriului.

Au demonstrat, totusi, cã se pricep si chiar au luat premii.

Concursul îi aduce pe copii în actualitate si ne ajutã pe toti sã nu ne uitãm istoria, tocmai de aceea, la Petrosani, a fost organizatã de aceastã datã editia cu numãrul 2 a acestuia.

„Le multumim celor care au participat astãzi la acest concurs si cadrelor didactice care ne-au ajutat sã realizãm aceastã etapã a doua a concursului si noi i-am premiat

pentru performantele lor”, a spus Elisabeta Wersanski, reprezentanta Primãriei din Petrosani, care le-a si înmânat copiilor, premiile. Cei mai buni au fost cei din echipajul Scolii I.G Duca, dupã proba de baraj, care i-a departajat de cei de la Avram Stanca. Locul I a câstigat 200 de lei, locul II, a luat 160 de lei. Au urmat apoi cei din echipajul de la Colegiul Carmen Sylva, respectiv Scoala nr 6, care a luat 120 de lei. Mentiune a luat echipajul de la Scoala nr 2 din Petrosani si cel de la Scoala nr 7, fiecare primind câte 100 de lei.

Diana Mitrache