Sanse pentru continuarea mineritului în Valea Jiului existã, dar e nevoie de mãsuri urgente si de profesionisti. Situatia de la Complexul Energetic Hunedoara este incertã, iar în aceastã perioadã, misterul se adânceste mai mult, având în vedere decizia instantei de la Curtea de Apel Alba Iulia care a decis scoaterea din insolventã a societãtii. Fostul ministru al Energiei, Rãzvan Nicolescu, a subliniat cã este nevoie de mãsuri urgente care nu tin de prime sau sporuri majorate.
“Situatia de la CEH nu este bunã si din pãcate se înrãutãtese pe zi ce trece. Cei care conduc complexul trebuie sã gãseascã o solutie realistã pentru ca activitatea sã poatã continua. Este important sã clarifice aceastã problemã cu procesele, este sau nu în insolventã, se acumuleazã datorii. Lucrurile stau în mâna managerilor care conduc complexul si acum stau si în mâna judecãtorilor”, a declarat Rãzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei.
Fostul ministru sustine cã una dintre solutii ar fi separarea pãrtii viabile de cea neviabilã, iar apoi privatizarea a ceea ce este considerat bun.
“O solutie realistã este sã se separe partea viabilã de cea neviabilã, iar ce este viabil sã se vadã cum poate fi capitalizat. Nu este simplu, din punct de vedere juridic lucrurile se complicã pe mãsurã ce trece timpul, eu am actionat pentru privatizarea CEH, am lãsat lucrurile într-un stadiu bun în legãturã cu o companie din Statele Unite ale Americii care era interesatã, dar lucrurile nu au mai continuat, iar lucrurile s-au degradat, s-au acumulat datorii, penalitãti la datorii si lucrurile stau mai rãu decât în 2014. nu este totul pierdut, dar lucrurile nu sunt simple si problema nu poate fi rezolvatã decât printr-un efort comun, Guvern, autotitate judeteanã, autoritate localã, sindicate. Pentru cã dacã cineva îsi imagineazã cã trebuie sã creascã sporurile, salariile sau ne mintim cã mai luãm sporuri douã luni de zile este o amãgire pe termen scurt, este nevoie de un efort colectiv”, a mai subliniat fostul ministru. CEH s-a învârtit mereu în cercurile politice, iar efectele se vãd astãzi. Ar fi fost nevoie de specialisti…
“Mãsurile nu pot sã fie decât generate de o contributie colectivã, dar responsabilitatea este a celor din complex. Ar trebui sã nu se mai politizeze lucrurile la complex, e prea multã politicã, prea multe numiri fãcute pe criterii politice, trebuie gãsiti 10-15-20 de oameni care sã fie numiti pe criterii profesionale si lãsati sã facã treaba”, a conchis fostul ministru. Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele este de pãrere cã singura solutie pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara este transformarea termocentralelor pe partea economicã si socialã a zonei.
“Singura solutie pentru Complexul Energetic Hunedoara este transferarea termocentralelor pe parte economicã si socialã a zonei, pentru furnizarea agentului termic si primãriile sã modernizeze infrastructura de distributie a agentului termic astfel încât sã se sprijine finantarea termocentralelor”, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.
De cealaltã parte, Nica subliniazã cã cel mai probabil CEH va fi redimensionat.
“Cele douã grupuri ale termocentralelor vor face parte din Complexul Energetic Valea Jiului sau vor fi absorbite sau cumpãrate. Dacã primãriile doresc sã mentinã motorul economic trebuie sã preia termoficarea pentru a transfera importanta termo pe zona economicã sI socialã”, a mai spus sursa citatã
CEH va fi salvat sub o formã sau alta
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat cã CEH va fi salvat, dar încã nu se stie care este forma juridicã. “Ceea ce instanta a constatat este cã Hotãrârea emisã de prima instantã trebuie rejudecatã. Asteptãm motivarea instantei. Este foarte important sã stim ce anume a stat la baza acestei opinii a Curtii de Apel. Pot sã fie o multitudine de motive. O sã asteptãm sã vedem care este motivarea. Ministerul (Energiei, n.r.) nu face decât sã asigure cã aceastã companie continuã sã functioneze, cã se va restructura. Pot sã vã asigur cã, într-un fel sau altul, noi vom salva Complexul Energetic Hunedoara, pentru cã am anuntat deja cã am identificat si solutii concrete. Cum o vom face din punct de vedere tehnic, cu ce instrumente legale, rãmâne de vãzut”, a mentionat ministrul Energiei, potrivit Agerpress. Planurile ministerului de resort au fost dejucate de solutia judecãtorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia care au scos CEH din insoolventã prin trimiterea dosarului spre rejudecare.
Vochitoiu: Vorbe frumos ticluite ambalate în intentii de bunã credintã
Senatorul Vãii Jiului a lansat un atac dur la guvernanti, motivul fiind reprezentat de situatia actualã a Complexului Energetic Hunedoara. ”În ultima jumãtate de an, scursã de la preluarea puterii de cãtre tehnocrati sustinuti fãtis de PNL si PDL, asistãm la un spectacol grotesc prin care acestia din urmã vor sã steargã realmente de pe harta economicã a României Valea Jiului si judetul Hunedoara. Graba prin care vor sã arunce la cos douã activitãti vitale pentru comunitatea noastrã, dar nesemnificative pentru ei, nu poate sã ne ducã cu gândul decât la reaua credintã. Ei au si au avut toate pârghiile puterii necesare luãrii celor mai bune decizii. Ei au si au avut toate informatiile si timpul necesar sã implementeze solutiile tehnocrate pe care le-au dorit. Ei au si au avut tot sprijinul comunitãtii, societãtii, sindicatelor, mediului economic, politic si mai ales al presei care au luat de bune toate vorbele frumos ticluite ambalate în intentii de bunã credintã. Ce am constatat? Doar cã viclenia nu are limite si ne-am ales cu somaj, fãrã drepturi si salarii tãiate”, sustine senatorul UNPR din Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu. Parlamentarul a initiat si o anchetã la CE Hunedoara, investigatie efectuatã de o comisie parlamentarã si care trebuie sã descopere jaful la care a fost supusã compania încã de la înfiintare.
Monika BACIU
Maximilian Gânju