Copiii învatã din scoalã cum sã intervinã în cazul unei nenorociri, iar viata de zi cu zi ne-a arãtat, încã o datã, cã nu suntem pregãtiti. Moartea unui fotbalist dinamovist pe terenul de joc, în timpul unei partide la care au asistat chiar si medici, a uluit o tarã întreagã si a strârnit indignarea pentru cã nu s-a intervenit la timp. Copiii nostri, însã, învatã asta si chiar au dat dovadã cã se pricep.
Mai multe scoli din Petrosani au participat la un concurs de salvat vieti, iar cei mici recunosc cã vor fi capabili oricând, în situatii reale, sã intervinã. Vorbim despre copii care an de an sunt prezenti si vor sã arate ce pot, la concursul Sanitarii priceputi.
Scenariile au fost aproape similare cu cel în care dinamovistul si-a pierdut viata, iar copiii au actionat prompt. Potrivit jocului, un copil a cãzut la fotbal, s-a accidentat si a avut nevoie de un prim ajutor. Cum s-au descurcat colegii lui? Ce au fãcut mai întâi? Cum l-au ajutat si dacã nu cumva i-au fãcut mai rãu, au aflat dupã ce au obtinut punctajul juriului. Cert este cã toti s-au simtit pregãtiti si gata sã facã fatã cu curaj. „Am venit destul de pregãtiti. Am studiat toatã biografia si chiar dacã nu am fost învingãtori, am avut de învãtat. Acest concurs ne învatã sã acordãm primul ajutor, sã ne descurcãm în situatiile de urgentã si sã le tratãm cu calm”, a spus Rares David, elev la Colegiul Carmen Sylva din Petrosani.
Despre abordarea cu calm este vorba în tot ceea ce fac acesti copii, care, chiar dacã nu au avut sansa sã actioneze în mod real, sunt gata sã o facã, dacã va fi nevoie. „Sunt de pãrere cã a acumula cunostinetele necesare de acordare a primul ajutor, nu este un moft, ci o necesitate, care poate salva vieti. Eu simt cã viata mea s-a schimbat de când stiu sã acord primul ajutor. Particip la acest concurs in clasa a VI-a. În situatii reale nu am ajuns, din fericire, dar stiu cã dacã se va ivi ocazia voi sti cum sã actionez. Cel mai important este sã fii constient cã nu trebuie sã intervii peste limitele tale, sã fii constient cã poti sã pui în pericol victima dacã risti si cã trebuie sã actionezi doar în limita cunostintelor pe care le ai”, a adãugat si Edena Andrei, de la Colegiul National Mihai Eminescu. Cazuri precum cel din Colectiv, sau cel de la finele sãptãmânii trecute de pe stadion, au fost o lectie publicã despre cum ar trebui sã actioneze cei care se pricep, iar aceste concursuri au tocmai acest scop principal, dincolo de premiile acordate.
„Este foarte important sã asigurãm primul ajutor omului de lângã noi, cu mâinile goale. Acesta este lucrul pe care îl învatã copiii. În cadrul concursului, ati vãzut cã au truse, dar noi îi învãtãm sã actioneze cu mâinele goale, pentru cã pregãtim o generatie care sã ne ajute, sã nu ne lase sã murim în drum si mergem pe ideea cã mai bine nu faci nimic, decât sã faci un rãu. Ei, însã, vor fi cei care vor sti ce sã facã”, a mentionat si Elena Floarea Grecea, presedintele juriului Crucea Rosie.
Patru scoli generale si 3 licee s-au întrecut la Petrosani în cadrul acestui concurs si pe primele locuri s-au clasat elevii de la Colegiul National Mihai Eminescu, la categoria liceeni, iar la gimnaziu, învingãtorii au fost sanitarii priceputi de la Scoala nr 7.
Diana Mitrache