Sub titulatura „Dilemele reformei”, ministrul energiei Victor Grigorescu, crede cã la CEH programul de restructurare trebuie sã tinã cont de viabilitatea a doar douã unitãti miniere.
Ministrul a postat pe pagina sa de socializare, dupã 5 luni de mandat, un asa-zis bilant, iar la Complexul Energetic Hunedoara s-a referit ca la o firmã în care trebuie sã continue reforma, mentionând cã „este necesarã o discutie serioasã despre reformã si asezarea pe baze noi a sistemului energetic românesc”. Nimeni nu trebuie sã astepte la miracole, ci la procese mai de duratã, pentru cã solutia este una singurã. „Am trecut iarna chiar dacã stocurile de cãrbune erau la limita inferioarã, nu am adus cãrbune din import (retetã discutabilã, utilizatã cu generozitate în anii din urmã), ne-am organizat corespunzãtor propriile resurse si am fãcut fatã cu succes.
Am initiat un larg proces de consultare pentru revizuirea strategiei energetice. Peste 300 de specilisti acreditati la Ministerul Energiei, din toate domeniile de interes, au participat si vor continua sã participe la dezbateri. La finalul lunii februarie, am publicat un document actualizat despre starea sistemului energetic national. Au urmat dezbateri în cadrul a sase grupuri de lucru tematice, care au identificat tendinte si aspecte de interes în sectoare-cheie”, a scris Victor Grigorescu, ministrul energiei. Ministrul a mai adãugat cã termocentralele sunt aboslut necesare si cã energia din cãrbune nu va fi eliminatã de problemele prin care trece acum Complexul Energetic Hunedoara. „Faptul cã 30% din energia consumatã pe timp de iarnã provine din cãrbune face ca problema termocentralelor sã fie una de securitate nationalã si nu o problemã socialã, cum gresit a fost înteleasã pânã acum. Pentru a schimba actuala paradigmã nu este suficient un document de viziune, este nevoie de o reformã serioasã, de un angajament pe termen lung. Pe cale de consecintã, ne-am angajat în reforma sectorului carbonifer, împinsi si de situatia dezastruoasã în care se gãseau la început de mandat cele douã companii de profil. Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a intrat în insolventã sub povara datoriilor de 1,3 miliarde de lei si a zecilor de cereri de insolventã. La mijlocul lunii aprilie, Comitetul pentru minerit, organism consultativ înfiintat special pe lângã Ministerul Energiei, a confirmat solutia de restructurare a CEH prin restrângerea activitãtii, prin pãstrarea a douã grupruri energetice si a douã mine viabile, urmând ca celelalte douã sã intre în programul de închidere agreat cu Comisia Europeanã”, a mai scris ministrul Grigorescu, care a mai precizat cã ar fi simplu sã înceapã cu lucrurile vizibile, dar cã este mai greu si, totodatã, sigur, sã aseze sistemul pe directia corectã.
Diana Mitrache