Curtea Constitutionalã a României a fãcut luminã în cazul alegerilor locale.  Astfel

solicitarea privind organizarea alegerilor în douã tururi de scrutin a fost „respinsã ca neîntemeiatã”, arãtând cã este rolul Parlamentului sã stabileascã legea electoralã si modalitãtile de organizare a alegerilor si nu s-a gãsit niciun motiv pentru care acest lucru sã se schimbe.

Primarii în functie din Valea Jiului, dar în acelasi timp si candidatii pentru un nou mandat în fruntea localitãtilor se abtin de la a comenta decizia Curtii Constitutionale a României.

“Ca pãrere peersonalã este aproape inutil sã mai comentãm noi. Dacã asta este hotãrârea Curtii Constitutionale noi nu avem decât în calitatea pe care o avem sã respectãm hotãrârile Curtii Constitutionale. Eu am participat la alegeri si când a fost un tur si când au fost douã tururi, în 1996 am fost ales în al treilea tur de scrutin cã atunci era cu 50%+1, s-a organizat al doilea tur, am rãmas cu primii doi si apoi am câstigat în turul 3. este o hotãrâre, o respectãm, ne vedem de treabã, intrãm peste douã zile în campanie. Mi-as dori sã fie o campanie curatã, civilizatã, pe proiecte”, a declarat Ilie Pãducel, primarul în functie al orasului Petrila, dar si candidatul PNL pentru un nou mandat.

De cealaltã parte, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani este de pãrere cã hotãtârile trebuie respectate.  “E un lucru normal, nu am niciun comentariu. Am prins si cu douã tururi si mereu am iesit din primul tur cã am luat peste 50%”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul în exercitiu al municipiului Petrosani si candidatul PNL pentru un nou mandat.

Gheorghe Ile spune cã decizia CCR este una cât se poate de economicã, având în vedere cã organizarea alegerilor locale în douã tururi de scrutin ar fi însemnat cheltuieli suplimentare. “Din punctul meu de vedere este o decizie mai mult economicã pentru cã în douã tururi de scrutin se cheltuiau enorm de multi bani în toatã România, iar din punct de vedere politic cine doreste sã aleagã o persoanã o va alege si în primul tur si în al doilea. Nu cred cã îsi modificã atât de mult pãrerea. Cine nu e preferatul alegãtorului nu merge la alegeri. Eu nu am ce sã zic. Ne uitãm cã în 2012 din primul tur am luat peste 60% asa cã, de atunci am fãcut mai multe în Vulcan si cetãtenii sunt convinsi de ceea ce am fãcut aici în Vulcan, iar stampila e în mâna lor si ei decid cine va conduce primãria în urmãtorii 4 ani”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan si candidatul PSD la un nou mandat.

Deputatul Cristian Resmeritã a intrat în cursa electoralã pentru un mandat de primar. Decizia CCR nu este una care sã îl afecteze. “Nu comentez, pentru mine cã era un tur, douã sau 100 este acelasi lucru. Cel care este cel mai bine pregãtit si cel care are populatia alãturi de el câstigã”, a subliniat deputatul PSD Cristian Resmeritã si candidatul pentru functia de primar al municipiului Lupeni.

Legea trebuie schimbatã

Existã însã si voci care sustin cã legea electoralã ar trebui schimbatã, astfel încât sã existe un plus de democratie si legitimitate acordatã primarilor.

“E corectã decizia pentru cã si Curtea recunoaste cã Parlamentul este cel care trebuie sã legifereze, iar Curtea a avut o decizie înteleaptã neintrând în jocul politic si neschimbând în prag de alegeri. A fost o decizie înteleaptã. Cred cã pe viitor, pentru un plus de democratie si de legitimitate pentru primari,  de la urmãtoarele alegeri legea ar trebui schimbatã”, a declarat senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu si candidatul Aliantei pentru Hunedoara pentru Consiliul Judetean. De aceeasi pãrere este si presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Adrian David care precizeazã cã legea electoralã ar trebui sã aibã o constantã. “Existã douã variante de discutii.  Pe de o parte e necesar un cadru stabil al organizãrii alegerilor, sã discutãm de o modalitate de lucru legalã de organizare a alegerilor si de o constantã în sensul acesta. Trebuie sã stie si copiii si nepotii nostri cã lucrurile se desfãsoarã într-un anumit mod inalterabil, iar pe de altã parte e necesar ca pentru urmãtoarele alegeri sã avem asigurat acest cadru si sã continã obligativitatea a douã tururi de scrutin. Din punctul meu de vedere decizia de astãzi e binevenitã în sensul cã ar fi fost periculos sã schimbãm regulile jocului atât de aproape de alegerile din iunie, dar ar fi fost un exercitiu democratic de apreciat dacã s-ar fi înfãptuit. Era prea din scurt, ar fi putut avea consecinte pe care nu le putem aprecia acum, dar e nevoie si de modificarea acesta cu aplicabilitate din 2020”, a declarat Adrian David, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara si candidatul PNL pentru un nou mandat în fruntea institutiei judetene. Astfel, în urma deciziei Curtii Constitutionale a României, alegerile locale din acest an se vor desfãsura într-un singur tur de scrutin. Astfel, candidatul care obtine cele mai multe voturi devine primar sau presedinte al Consiliului Judetean.

Monika BACIU