Cãrbunele din import are aproximativ acelasi pret cu huila din Valea Jiului. Astfel, importul nu este o solutie pentru ce va mai rãmâne din Complexul Energetic Hunedoara, ci trebuie valorificate la capacitate maximã cele douã unitãti miniere care vor rãmâne dupã anul 2018. Aceasta este concluzia la care a ajuns ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
“Complexul este situat într-o zonã importantã pentru securitatea si stabilitatea sistemului, ajutã în partea de descongestii si concluzia acestor lucrãri ale comitetului de minerit si analizei pe care am fãcut-o împreunã cu colegii de la Transelectrica si cei din Comitetul pentru mine a fost cã aceasta este prima idee pe care trebuie s-o evaluãm. Concluzia este cã avem nevoie de douã grupuri energetice, unul în Paroseni si unul în Deva. Estimarea este cã aceste douã grupuri ar putea sã asigure, împreunã, 400 de MW si acestor grupuri ar trebui sã le asociem douã mine, cele douã mine pe care le-am identificat ca find viabile din cele 4 care functioneazã în momentul de fatã. S-a tot discutat de-a lungul vremii dacã grupurile de la Complexul Energetic Hunedoara pot functiona exclusiv cu cãrbune din import. Rãspunsul la aceastã întrebare este „Nu!” Dupã cum stiti, în aceastã iarnã am functionat exclusiv cu cãrbune indigen. Acesta este motivul pentru care spunem, din nou, cã functionarea productiei miniere în Valea Jiului nu este o problemã socialã, este o problemã de securitate energeticã, o problemã tehnicã, atât timp cât grupurile nu pot functiona cu cãrbune exclusiv din import”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Ani la rândul Complexul Energetic Hunedoara a importat cãrbune. Achizitiile au ajuns pe masa Directiei Nationale Anticoruptie. (vezi: https://cronicavj.ro/wp/?p=47594)
“Pretul pe care noi l-am calculat pentru extractia cãrbunelui din minele românesti este comparabil cu pretul plãtit pe cãrbunele de o calitate asemãnãtoare, adus din import. Astfel, calculul aratã cã putem face performantã în aceste conditii”, mai spune ministrul. Complexul Energetic Hunedoara, mai exact ce va rãmâne din el, ar trebui sã functioneze fãrã a mai genera pierderi. “E foarte important, dupã evaluarea tehnicã fãcutã în Comitetul pentru minerit, ne-am mai stabilit un obiectiv foarte important si anume ca structura viabilizatã sã fie construitã de asemenea manierã încât sã functioneze eficient de la început. Nu are niciun rost sã creãm o companie care sã înceapã cu pierderi. Ceea ce am fãcut astãzi este sã setãm premisele de la care pornim si contextul tehnic, planul de afaceri dacã vreti sã-i spunem asa, în care pornim. Vorbim deci, de o problemã de securitate energeticã si nu de o problemã socialã. De aceea e important ca noua structurã sã porneascã pe o zonã de eficientã de la început, astfel încât sã nu ajungem unde a ajuns Complexul Energetic Hunedoara, dupã doar 3 ani, cu datorii uriase”, a conchis ministrul Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolventã la începutul acestui an cu datorii ce depãseau suma de 1,5 miliarde de lei.
Monika BACIU