Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anuntat cã planul pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara constã în închiderea a douã unitãti miniere, respectiv Lonea si Lupeni, si mentinerea celorlalte douã exploatãri miniere împreunã cu câte douã grupuri de la termocentralele Paroseni si Mintia. În tot acest timp, minerii se declarã învinsi de propria lor neputintã. Nu au fost suficient de uniti si de puternici pentru a-i convinge pe cei “mai mari” sã salveze mineritul din Valea Jiului.
“Mie personal, si nu cred cã doar mie, ci si multor mineri de la mina Lonea le pare rãu, dar dacã nu am stiut sã luptãm pânã acum sã mentinem mina pentru a pãstra locuri de muncã în orasul Petrila, un pas pentru a întoarce situatia în care suntem acum nu mai avem putere si nu mai suntem în stare. Ne resemnãm cã totusi mineritul mai continuã cu douã unitãti miniere, cã mineritul din Valea Jiului nu va muri chiar asa repede cum se credea, dar orasul Petrila, din momentul în care se va închide mina Lonea, va deveni un oras asemãnãtor Aninoasei”, a declarat Vasile Pãduraru, cel mai vocal angajat al minei Lonea. Cu durere în suflet si un glas trist, Vasile Pãduraru spune cã este resemnat. Nu mai existã cale de întoarcere. Mai mult decât atât si ceilalti mineri s-au obisnuit cu gândul cã minele se vor închide, drept pentru care deja si-au conturat planurile de viitor. “Cu pãrere de rãu spun cã pentru mine e o durere în suflet faptul cã se închide mina Lonea. Asta este, nu mai avem ce face. Eu le-am spus oamenilor cã e posibil ca mina Lonea sã ajungã pe program de închidere, din câte am vãzut, oamenii s-au resemnat, si-au fãcut planuri de viitor, si-au pregãtit gândurile pentru viitor. Nu cred cã vor mai fi proteste”, mai spune Vasile Pãduraru. Majoritatea celor care au lucrat la minã au “mostenit” aceastã meserie de la tatii sau bunicii lor. La fel este si în cazul lui Vasile Pãduraru, care acum asteaptã sã vadã sub ce formã va fi încetatã activitatea minierã.
“Asteptãm metodele tehnice sã vedem cum vor închide cele douã mine. Pur si simplu nu pot sã cred, eu unul nu pot sã cred asa ceva. Am lucrat 23 de ani la brigadã, tatãl meu la fel. Suntem din tatã în fiu mineri. Si fratii mei lucrã la minã la Lonea, noi am pus suflet la mina asta, am lucrat din plãcere, pentru cã ne-a plãcut meseria asta de miner si noi chiar am dat cãrbune si ne-am fãcut datoria. Am ajuns si momentele acestea sã auzim cã mina noastrã dupã 150 de ani de exploatare se va opri, este dureros. Asta multumitã conducãtorilor, multumitã guvernantilor. Mie unul mi-e o ciudã foarte mare pentru i-am lãsat pe conducãtori, inclusiv pe cei din Valea Jiului, sã ne ducã de nas în halul ãsta. Si-au bãtut joc de noi în ultimii 5 ani de zile asa cum au dorit ei”, mai spune sindicalistul de la mina Lonea.
Dupã resemnare urmeazã revolta
Oamenii sunt revoltati de faptul cã la Complexul Energetic Hunedoara s-a furat fãrã ca cineva sã ia vreo mãsurã pentru a stopa jaful. S-a furat si chiar si acum se mai furã, ca în codru, fãrã ca cineva sã fie tras la rãspundere. Singurii afectati sunt minerii care vãd cum se pune lacãtul pe mine, care vãd cum resursa mineralã a statului este îngropatã. “Nu o sã afle nimeni cine a adus Complexul în situatia asta. Se scot ei acum în campanie. DNA dacã nici în Valea Jiului, la Complexul Energetic Hunedoara, nu are de lucru… Aici ar trebui DNA sã stea o lunã de zile la câti bani s-au furat din CEH, la câti hoti are de prins, unde e politia, unde e justitia, unde e DNA?”, a conchis Vasile Pãduraru.
Douã mine, închise pânã în 2018
Ministrul Energiei a anuntat cã douã unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor fi închise pânã în anul 2018. Exploatãrile miniere Lonea si Lupeni vor deveni istorie. „Am plecat de la ideea cã problema Complexului Hunedoara nu este una socialã, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonã a tãrii sunt foarte putini producãtori. Concluzia comisiei pe minerit este cã avem nevoie de douã grupuri energetice, unul la Parosani si unul la Deva, care sã aibã 400 de MW împreunã si pe care ar trebui sã le asociem cu douã mine pe care le considerãm viabile din cele patru care functioneazã în prezent. Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni si Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte douã, Lonea si Lupeni, vor intra în programul de închidere pânã în 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeanã”, a spus ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Oficialii ministerului de resort se gândesc la varianta înfiintãrii unei noi companii, care sã plece de la zero. “Varianta idealã ar fi o nouã companie, care sã includã un grup la Paroseni, unul la Deva si cele douã mine viabile, care sã nu aibã datorii. Dar toate acestea trebuie negociate cu Comisia Europeanã”, a spus în cadrul conferintei de presã Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. La mina Lupeni lucreazã 1.289 de oameni, iar la Lonea, circa 900, potrivit lui Dan Agrisan, administratorul special al CE Hunedoara. „Acest lucru nu înseamnã cã de mâine 2.000 de mineri vor fi disponibilizati, întrucât este nevoie de ei în procesul de închidere. Aceastã închidere are douã etape, respectiv lucrãri de închidere în subteran si mãsuri de viabilizare în suprateran”, a spus mai spus Corina Popescu. Planul include pãstrarea a douã mine, Livezeni si Vulcan, alãturi de câte un grup din centralele Paroseni si Mintia, care sã totalizeze 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroseni, retehnologizat în 2005, care are rezolvate si problemele de mediu, si de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate însã problemele legate de poluare si de modernizare.
Monika BACIU