Complexul Energetic Hunedoara nu este o problema sociala, ci una de securitate nationala. Pentru a mai salva ceva din Complexul Energetic Hunedoara, s-a ajuns la concluzia ca doar doua mine mai trebuie pastrate, respectiv Vulcan si Livezeni. In cadrul conferintei de presa, ministrul Energiei, Victor Grigorescu a subliniat faptul ca trebuie sa se poarte discutii cu Comisia Europeana pentru a trece minele Lupeni si Lonea pe program de inchidere.
„Am plecat de la ideea ca problema Complexului Hunedoara nu este una sociala, ci una de securitate a sistemului energetic, intrucat in acea zona a tarii sunt foarte putini producatori. Concluzia comisiei pe minerit este ca avem nevoie de doua grupuri energetice, unul la Parosani si unul la Deva, care sa aiba 400 de MW impreuna si pe care ar trebui sa le asociem cu doua mine pe care le consideram viabile din cele patru care functioneaza in prezen. Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni si Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte doua, Lonea si Lupeni, vor intra in programul de inchidere pana in 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeanat”, a spus ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Se ia in calcul si posibilitatea infiintarii unei noi societati care sa plece de la zero, dar acest aspect urmeaza a fi discutat cu oficialii europeni
Monika BACIU