A fost o nouã bursã si în Valea Jiului si, spre surprinderea tuturor, au fost destul de multi angajatori. Ba chiar a venit si unul care cãuta mineri, dar nu toti cei care s-au prezentat la prima orã, au fost multumiti de ofertã. Când au venit locuri pentru mineri, ba nu mai pot cu sãnãtatea, ba sunt ciobani.

Bursa generalã a început la 9,00 dimineata si au fost prezenti atât angajatorii, care au oferit locuri de muncã în diverse domenii, cât si somerii. Spre surprinderea tuturor, de aceastã datã a venit si un angajator care cãuta mineri, sau fosti mineri, cu calificãrile necesare, ca sã le ofere un job, cazare si masã.

„Caut sã angajez mineri la Sighetu Marmatiei, unde avem de executat un tunel de cale feratã, pe care îl reprofilãm si am nevoie de oameni care se pricep. Am dat anunt, dar nu s-a prezentat nimeni, deocamdatã. Sper acum la bursã sã vinã. Noi le oferim cazare, li se oferã si o masã si transport gratuit o datã pe lunã, spre casã, iar salariul este atractiv, în functie de ce stiu sã facã”, a spus angajatorul.

Si dacã li s-a oferit un job de mineri, aici unde mai toti au fost sau au avut rude mineri, acum somerii au cãutat sã întoarcã oile. Sau nu au încredere cã vor fi chemati la lucru. „Eu sunt cioban. Nu am calificãri. Cãutam sã fiu angajat. Mã gândeam cã vrea cineva sã pãzesc oile, cã eu asta stiu sã fac”, a spus unul dintre somerii care au venit la bursã. Altii, însã, nu prea mai au încredere în acest gen de evenimente. „Am gãsit ceva, dar nu prea suntem siguri. Am mai fost o datã si aici m-a înscris si când sã mã cheme la interviu, nu a mai sunat nimeni. Cãutam ceva ca dulgher, tâmplar, necalifcat si am si gãsit, dar tare mã tem cã iar nu mã sunã”, a spus un alt om venit sã îsi caute de lucru.

„Nu am gãsit nimic corespunzãtor pregãtirii mele. Sunt specialist în domeniul electric”, a replicat un altul, care nici el nu a fost interesat de joburile din minerit. Sase oameni au fost pânã la urmã selectati pentru meseria de miner, ori zidar si de luni, sãptãmâna viitoare, vor merge sã îsi ia si repartitiile. Totusi, reprezentantii agentiei din Petrosani apreciazã cã aceastã bursã are si rezultate neasteptat de bune. „Consider cã, din punct de vedere al angajatorilor, am stat foarte bine. Avem locuri  de muncã oferite, cam în toate domeniile, mai putin pentru cei cu studii superioare, dar, din pãcate, participarea somerilor a fost destul de redusã”, a precizat si Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani. În total, la aceastã editie a bursei locuilor de muncã au fost selectati 24 de someri, iar cei de la agentia localã spun cã îsi vor dat tot spijinul ca acestia sã îsi gãseascã un job începând de sãptãmâna viitoare.

Diana Mitrache