Politistii specializati în infractiuni economice din cadrul Biroului Valea Jiului trebuie sã facã luminã într-un dosar extrem de dificil, cu nu mai putin de 100 de persoane pãgubite identificate pânã acum, însã, numãrul lor este cu mult mai mare cred anchetatorii.

Totul a iesit la ivealã dupã ce mai multe persoane, majoritatea pensionari,  s-au trezit cã sunt datoare la o institutie de credit nebancarã si li s-au pus poprire pe conturi pentru neplata ratelor. Victimele au mers sã cearã lãmuriri pentru ce li se retin bani din pensie si asa au aflat cã au scos credite cuprinse de la câteva mii de lei si chiar de peste zece mii de lei. Metodele folosite de suspecti întrec orice imaginatie. ”Eu am fost internatã în spital, am fost bolnavã si o asistentã care a avut acces la actele mele, a fãcut o copie dupã cartea de identitate si a dat-o unei angajate de la o Casã de Ajutor Reciproc din Petrosani. Au luat un împrumut pe numele meu fãrã ca eu sã stiu de el si dupã ce nu s-a plãtit nici o ratã, mi-a venit somatie acasã. Eram înstiintatã cã mi se retine din pensie si am depus plângere la Politia Petrosani. Eu nu am luat nici un credit, nu am semnat nimic. Sunt mai multi pensionari care au pãtit ce am pãtit eu”, a declarat una dintre victime. Potrivit unor surse, suspecta angajatã la CAR avea complici care puteau pune mâna pe documentele personale alte victimelor si în schimbul unei recompense, acestia îi dãdeau actele în baza cãrora se scoteau împrumuturi frauduloase.

Pãgubitii au sesizat politistii si procurorii care au demarat cercetãrile.

”Existã un dosar penal în lucru, la Politia Petrosani, mai exact la Biroul de Investigare a Criminalitãtii Economice Valea Jiului, care priveste infractiuni de delapidare si fals în înscrisuri. Urmãrirea penalã a fost începutã in rem, urmând ca la finalizarea cercetãrii sã fie fãcute propuneri legale cãtre Parchet. Sunt peste 100 de plângeri, deocamdatã, dar pe mãsurã ce cercetãrile progreseazã este posibil ca numãrul celor prejudiciati sã fie mai mare. Ancheta este destul de complexã, cercetãrile sunt în curs si este efectuatã sub supravegherea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani”, a declarat subcomisarul Bogdan Nitu, purtãtorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Maximilian Gânju