Un tânãr medic din Petrosani a încercat sã creeze un centru de recuperare neuromotorie în Aninoasa, mizând pe faptul cã o astfel de institutie nu existã în zonã pe o razã de mai multe judete. A muncit în Irak si a investit 10.000 de euro în proiecte, dar când a venit vorba de implicarea autoritãtilor, a rãmas cu clãdirea nãpãditã de bãlãrii si nu mai are nicio sansã. Petre Corlan încã mai crede, însã, cã îsi va realiza planul. La deceptia sa, însã, au participat din plin si lipsa axelor de finantare, însã, din punctul sãu de vedere, speranta moare ultima.
Turismul medical ar fi o sansã uriasã pentru revigoarea Vãii Jiului în ansamblu, iar un medic, care a lucrat în teatrele de rãzboi, a venit cu propunerea de a prelua o clãdire veche si dezafectatã de lângã mina Aninoasa. Si, dupã ce a investit 10.000 de euro, a aflat cã nu sunt proiecte care sã îl sustinã.
„A cam iesit o minciunã din partea autoritãtilor. De vreo doi ani mi-au promis cã mã ajutã si s-a materializat în douã cereri respinse. Proiectul este fezabil, dar nu sunt bani. Dupã cum am aflat de la proiectant, studiul de fezabilitate ar fi cam un miliard de lei vechi. Vorbim numai de studiu, plus restul proiectului, pentru cã eu m-am oprit sã mai plãtesc, plus documentatia si apoi accesul la fondurile europene”, a afirmat dr. Petre Corlan, medic urgentist.
Proiectul, spune medicul, ar fi putut sã intre pe o finantare europeanã, acum câtiva ani, însã, conditiile impuse în prezent sunt putin mai diferite, dar aici putea fi un centru de recuperare de o mare importantã. „Ar avea un ecou la nivel de câteva judete, cel putin. Asta, dat fiind faptul cã nu mai avem prin zonã asa ceva si sã ne mai uitãm si la numãrul de pacienti care au nevoie de recuperare neuromotorie. Numai la noi (n.r. Spitalul din Vulcan) e plinã sectia de pacienti, plus în alte orase, plus tineri cu neuropatii sau sceroze multiple, sau traumatizati în urma unor accidente, cei care au rãmas cu deficiente neuromotorii”, a precizat medicul cu initiativã.
Nu au fost bani si nici proiecte pe care sã se plieze un astfel de plan, spun autoritãtile judetene, care nu au abandonat total ideea de a-l ajuta. „Am încercat mai multe modalitãti de finantare din partea C.J. Hunedoara si am ajuns la concluzia cã cea mai potrivitã solutie ar fi aceea a finantãrii nerambursabile în baza Legii 350. În acest moment, luãm în calcul si am discutat deja cu primãria orasului Aninoasa sã îi dãm o altã destinatie acestei clãdiri”, a mentionat Adrian David, presedintele C.J Hunedoara.
Tot despre o altã destinatie pentru aceastã clãdire vorbeste si primarul orasului Aninoasa, care spune cã va da clãdirea pentru un centru destinat copiilor.
„Suntem în discutii cu Directia Generalã de Protectie a Copilului sã realizãm un centru pentru tineri si adulti, în colaborare cu Consiliul Judetean. Sã vedem dacã îl vom putea realiza. Îmi pare rãu, pentru cã domnul doctor a muncit foarte mult câte o lunã, douã, trei în Irak si toti banii care îi câstiga îi investea în aceastã posibilã afacere. Nu gãsim, însã, program de finantare si cred cã o sã pice acest proiect”, a spus si Nicolae Dunca, primar la Aninoasa. Medicul Corlan a vrut sã facã un centru medical, dar nu a reusit, însã, sperã acum într-o minune.
„Eu încã am ONG-ul si continui. Autoritãtile locale, respectiv primãria, mi-au propus o clãdire mai micutã în curtea fostei mine, unde ar putea ei, din buget propriu sã mã sustinã, fãrã sã mai caut în altã parte, unde am primit numai promisiuni”, a mai spus medicul, care acum a cam pierdut toti cei 10.000 de euro pe care i-a dat pe studiile pentru clãdirea în care spera sã facã centrul medical.
Clãdirea este în paraginã si medicul Petre Corlan crede cã va fi nevoit sã o cedeze, pentru cã nimeni nu l-a ajutat încã sã îsi ducã visul la împlinire.
Diana Mitrache