Ei bine, au fost si astfel de vremuri în fotbalul din Valea Jiului: Lupeniul în „A”, Jiul în „B”!

Se întâmpla în campionatul 1960-1961. Minerul Lupeni rezista în prima divizie încã din 1959 (va juca pânã în 1963), cu o echipã în care jucau Kiss, Plev, Mihaly, Szöke, Turcan sau Piu Creiniceanu. În returul din aprilie 1960 venea la Lupeni echipa Dinamo Bacãu, cu Ghitã, Giosanu, Costicã Rãdulescu, Vãtafu, Ciripoiu sau Publik.

Desi cu o dominare categoricã, asa cum reiese din cronica de meci (10-1 la cornere pentru lupeneni), bãcãuanii vor cuceri punctele victoriei (pe atunci la victorie se dãdeau douã puncte), prin golul reusit de Drãgoi în min. 59, moldovenii câstigând cu 1-0, într-un meci excelent arbitrat de bucuresteanul Victor Pãdureanu.

În acealaltã parte a Vãii Jiului, Jiul Petrosani se confunta la nivelul Diviziei „B” cu un adevrsar incomod, Ariesul Turda. Oaspetii, cu Arghesan, Zahan, Vãdan, Luparu, Bãlutiu sau I. Pop, jiulistii cu Zsiga Gram, Romosan, Tâlvescu, Farkas II, Cosmoc, Ciurdãrescu, M. Crãciun sau Nertea.

Jiul n-a prea strãlucit atunci, a fost condus din min. 3, dar apoi a revenit, egalând în min. 20 prin M. Crãciun din penalty, reusindu-l pe cel al victoriei în min. 51 prin Chibea, dupã o combinatie Cosmoc – Ciurdãrescu, 2-1 pentru Jiul. Si dacã mai adãugãm faptul cã în acel an 1961, în aceeasi perioadã, la rugby, Stiinta Petrosani evolua în prima divizie, iar la volei masculin, Jiul Petrosani era printre fruntasele Diviziei „A”, ne facem o idee cam ce însemna sportul în Valea Jiului.Se întâmpla acum o jumãtate de veac…

Când tov. Cotospan combate despre tov. Marian

Iatã cum nota în cronica din ziarul local, „organ al P.M.R.”, gazetarul C. Cotospan din meciul Jiul – Areisul Turda:

„În jocul echipei Jiul au fost semnalate lacune, atât jucãtorilor, cât si tov. Bazil Marian, antrenor. În jocul tov. fotbalisti se simt prea putin învãtãmintele din jocurile anterioare de verificare”.Erau vremurile din plinã campanie de colectivizare a agriculturii din timpul lui Gh. Gh. – Dej…

Genu TUTU