Minerii nu sunt înalti demnitari. Aceasta este pãrerea finului fostului premier Victor Ponta cu privire la minerii care, miercuri, protestat în fata sediului Ministerului Energiei. În timp ce o delegatie formatã din mineri protesta, marti, în fata Ministerului Energiei, parlamentarii vorbeau de pensiile speciale.
Ei au pretentia sã beneficieze de pensii speciale pentru cã pe umerii lor cade greul acestei tãri. Finul lui Victor Ponta, deputatul Marius Manolache a tinut sã precizeze cã “nu sunt înalti demnitari. Mi se pare un respect fatã de cei care vin în Parlament pentru cã calitatea de înalt demnitar nu o poate avea toatã lumea”.
Adicã, minerii si persoanele care dupã o viatã întreagã de muncã trãiesc cu pensii mizerabile nu sunt demne de a avea o bãtrânete linistitã. Minerii sunt cei care, încã, contribuie la siguranta sistemului energetic national si dau cu sapa si târnãcopul pentru a scoate din fundul pâmântului cãrbunele. Acel cãrbune care ajutã la aprinderea becurilor din candelabrele luxuriante ale Palatului Parlamentului, loc unde nu ajunge toatã lumea pentru cã “calitatea de înalt demnitar nu o poate avea toatã lumea”.
Cine este înalt demnitarul Manolache?
Marius Manolache se considerã înalt demnitar. Acesta este la primul mandat de deputat. Manolache, finul fostului premier Victor Ponta nu s-a remarcat cu mai nimic în Parlamentul României. În cei patru ani de mandat, deputatul Manolache a avut o singurã problemã, si aceea în anul 2016 referitoare la angajarea agentilor de politie din surse externe. Pentru cã nu oricine poate deveni înalt demnitar, deputatul Marius Manolache are si studii înalte. Acesta a absolvit Academia de politie “Al.I.Cuza”, a urmat cursurile de la Universitatea Bucuresti – Facultatea de drept (Diplomã cursuri postuniversitare – Drept international ) si-a obtinut masteratul în criminalisticã la Academia de politie “Al.I.Cuza” si detine un certificat de absolvire de la Universitatea nationalã de apãrare “Carol I” Colegiul national de apãrare.În tot acest timp, liderul angajatilor de la Complexul Energetic Hunedoara, Petre Nica cerea pensii decente pentru cei care au lucrat 20 de ani în subteranele minelor din Valea Jiului.
„Modificarea legii pensiilor în asa fel încât salariatii care au lucrat în conditii speciale cel putin 20 de ani si au împlinit 45 de ani, sã se poatã bucura de o pensie decentã, nu una limitatã, asa cum prevede actuala lege 263”, spune Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.
Monika Baciu