Calculele realizate la nivelul Complexului Energetic Hunedoara aratã cã în luna martie, societatea a avut pierderi de circa 20 de milioane de lei.

Asta în conditiile în care a fost denuntat contractul colectiv de muncã, personalul TESA a fost trimis în concediu de asteptare, iar salariile personalului din conducere au fost reduse.

“La nivelul lunii martie 2016 s-a estimat un deficit de cca. 20 mil lei (venituri estimate de 31,463 mil lei, cheltuieli estimate de 51,122 mil lei)”, aratã Ministerul Energiei. La intrarea în insolventã, CEH avea pierderi de circa un milion de lei pe zi. Prin mãsurile luate deficitul a mai scãzut, dar nu sufficient de mult pentru a-i asigura societãtii functionarea. Administratorul judiciar aratã cã în fiecare an societatea energeticã a înregistrat pierderi.

“Nu s-au constatat economii si nici cresterea eficientei afacerii, dimpotrivã în fiecare an societatea a avut pierderi planificate prin bugetele anuale si în fapt valorile planificate au fost de fiecare datã depãsite. Vânzarea productiei sub pretul de productie a dus la decapitalizarea treptatã a societãtii si inevitabil la insolventa. Iar acest proces a avut loc an de an, planificat, de la înfiintare si pânã în prezent prin bugetele de venituri si cheltuieli anuale s-au aprobat pierderi dupã cum urmeazã: pentru anul 2013 prin HG 995/16 decembrie 2013 s-au aprobat pierderi de 179.903 mii lei; pentru anul 2014 prin HG 476/23 iunie 2014 s-au aprobat pierderi de 287.170 mii lei; pentru anul 2015 prin HG 942/19 noiembrie 2016 s-au aprobat pierderi de 404.477 mii lei”, aratã administratorul judiciar.

Societatea nici nu are prea mari sanse de a scãpa de faliment. “Implementarea cu succes a unui Plan de reorganizare presupune achitarea, chiar si partialã a datoriilor într-un interval de 3-4 ani. Ori întârzierea cu care s-a declansat procedura de insolventã la CEH SA a fãcut sã se ajungã la un nivel foarte ridicat al datoriilor – estimat la peste 1.500 milioane lei,cu mici sanse de a fi achitate. Achitarea,chiar si partialã a datoriilor presupune realizarea de profit din activitatea curentã, ca sursã pentru achitarea acestora. Ori în cazul CEH SA observãm imposibilitatea societãtii de a limita pierderile curente – chiar si dupã deschiderea procedurii de insolventa societatea înregistrând luna de luna pierderi”, mai aratã administratorul judiciar.

Monika BACIU