”De 100 de ori am iesit în stradã pentru a strânge mâna unor oameni, cum este astãzi Romulus Gabor. Am fost criticati  de-a lungul vremii cã aducem oameni aici si nu le dãm nimic. Ba da, le dãm. Le dãm respectul nostru (…) Sunt foarte muti oameni cu bani în tara asta care si-ar fi dorit sã cumpere respectul unui oras, al unei strãzi, sau mãcar al unui cartier…” – Dan Terteci, initiatorul campaniei ”Premiantii fãrã premii”.

La editia cu numãrul 100 a campaniei sociale ”Premiantii fãrã premii”, care are loc în fiecare sâmbãtã la Deva, a fost multã lume în piateta Centrului Cultural ”Drãgan Muntean”. La acest numãr a fost cel care a primit ca premiu respectul si aprecierea publicului a fost Romulus Gabor, primul fotbalist român cu palmares modial individual, cel cãruia i s-a acordat Gheata de bronz si Balonul de Aur fiind declarat cel mai bun jucãtor la Campionatul Mondial de tineret din Australia, 1981, titlu obtinut cu un an înainte de Maradona.

Dan Terteci, initiatorul acestui pretios proiect, a fost de nerecunoscut. Colaborând cu el pe vremea când lucra în presa centralã, l-am stiut dur ca o stâncã, intransigent si extrem de tenace în a scoate la luminã fapte si situatii grave care îmbolnãveau societatea, a fost aproape socant sã-l vedem precipitat, cu ochii umezi din cauza emotiei, cu un discurs  despre valoarea si frumusetea umanã… Gândul ne-a zburat la povestea lui Walt Disney, cu taurul Ferdinand, blând si visãtor si nu un luptãtor sângeros cu matadori.  Si totusi, Dan Terteci duce o altfel de luptã, cea de a scoate în prim plan valorile adevãrate în ciuda faptului cã a fost blamat, cã are interese, cã nu te poti dedica unui asemenea proiect fãrã un câstig etc., etc. Duce Campania înainte si o face bine pentru cã am vãzut premiati cãrora le-a vibrat sufletul la aplauzele publicului surprins de multe ori cã aici, în judetul Hunedoara, avem oameni care au sfintit locurile pe unde au trecut, au performat incredibil în activitãtile lor.

Campania si-a încetat curgerea pânã dupã alegerile locale din acest an.

”Vreau sã vã multumesc cã ne-am întâlnit aici de 100 de ori. Ne-am întâlnit aici în octombrie 2013 în încercarea de a redescoperi spatiul public în jurul valorilor românesti. Ne-am strâns aici sã arãtãm cã noi, românii, stim sã ne respectãm, stim sã ne uitãm unii cãtre altii, cãutând pãrtile noastre frumoase si constructive. De 100 de ori am iesit în stradã pentru a strange mâna unor oameni, cum este astãzi Romulus Gabor. Am fost criticati  de-a lungul vremii cã aducem oameni aici si nu le dãm nimic. Ba da, le dãm. Le dãm respectul nostru. Dumneavoastrã, astãzi, sunteti premiul premiantului de astãzi (…) Sunt foarte muti oameni cu bani în tara asta care si-ar fi dorit sã cumpere respectul unui oras, al unei strãzi, sau mãcar al unui cartier…” – a spus Dan Terteci.

Organizatorii au precizat cã se vor dezice de orice asociere cu vreun partid politic si cã ”Premiantii fãrã premii” va fi reluatã în 11 iunie 2016.De precizat, cã la eveniment a participat si realizatorul tv Antena 3, Adrian Ursu, care a înmânat placheta premiatului cu numãrul 100.

Acesta a avut numai cuvinte de apreciere la adresa campaniei ”Premiantii fãrã premii”, o campanile atipicã pentru oamenii delângã noi, valori care conteazã.

Ileana Firtulescu