Prima grãdinitã din Lupeni, construitã dupã anii ’90 isi va deschide, oficial, portile in luna mai. Dupã aproape 10 de ani de la demararea lucrãrilor si nenumãrate probleme financiare, municipalitatea de la Lupeni a reusit, din fonduri proprii, sã finalizeze grãdinita care va pregãti pentru viatã circa 100-120 de prescolari. Ieri a avut loc prima vizitã in noul edificiu, eveniment la care au luat parte reprezentantii administratiei locale, consilieri, directori de scoalã, dar si deputatul PSD Cristian Resmeritã.
“In aceastã clãdire este o grãdinitã cu program normal, lucrãrile pentru constructia acestei grãdinite au ajuns in anul 2008, am reusit sã terminãm aceastã lucrare. Constructia este realizatã de Masa Adrigela, este o constructie foarte bine definitã, fiecare salã de clasã are grup sanitar propriu. Sunt patru sãli de clasã, cancelarie, biroul directorului, o salã de spectacole, salã pentru masã. Toate bãile au in dotare apã caldã si apã rece. Grãdinita functioneazã la cele mai inalte standarde. Este o grãdinitã care poate fi consideratã cea mai frumoasã din Valea Jiului”, a declarat Cornel Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Grãdinitã modernã
Grãdinita de pe strada Parangului din Lupeni devine astfel cea mai modernã unitate de invãtãmant din Valea Jiului si din judetul Hunedoara. Cele patru sãli de clasã sunt dotate, fiecare, cu baie proprie.
“Dupã cativa ani a venit si fericirea peste noi, noi suntem foarte incantate pentru aceastã grãdinitã, pentru aceste dotãri. Cu sigurantã este cea mai modernã, cea mai dotatã grãdinitã din judet. Nu cred cã mai existã vreo grãdinitã cu astfel de dotãri, cu bãi proprii la fiecare salã, cu mobilier adecvat varstei”, a declarat Erika Soacã, director Scoala Gimnazialã Nr. 1 Lupeni.
Deputatul PSD Cristian Resmeritã a ajutat la finalizarea acestui proiect. Prin calitatea sa si amendamentele depuse la Legea Bugetului de Stat. Din postura de tatã a doi copii, deputatul Cristian Resmeritã este mandru de realizãrile administratiei locale.
“Important este ca fiecare om sã facã ceva pentru locul respectiv. Eu am o perspectivã asupra intregii Vãi a Jiului, asupra judetului, stiu cum ne vãd si cei de la Bucuresti, iar pentru mine reprezintã o bucurie faptul cã astãzi ne aflãm aici. Important este cã cu toti angajatii primãriei, consiliul local, impreunã cu cei care conduc scoala si grãdinita cã incercãm sã rezolvãm absolut tot ceea ce se poate rezolva. Este cea mai modernã institutie de invãtãmant din judetul Hunedoara, cea mai frumoasã si ce este mai important este faptul cã a fost fãcutã doar cu fonduri de la bugetul municipiului Lupeni si cu unele mici amendamente care mi-au iesit de-a lungul timpului la legea bugetului de stat. Sunt foarte fericit ca tatã a doi copii mici care vor face si ei grãdinitã”, a subliniat deputatul PSD, Cristian Resmeritã.
Noua grãdinitã ii va prelua pe prescolarii care in momentul de fatã invatã in clãdirea Scolii Gimnaziale Numãrul 1. clãdirea este dotatã, insã nu are autorizatiile de la ISU pentru cã nu respectã circuitul intern al prescolarilor si al scolarilor.
“In momentul de fatã este foarte necesarã aceastã grãdinitã. Grupele noastre de grãdinitã functioneazã intr-o clãdire unde functioneazã si grupe de invãtãmant primar. Este bine cand vorbim educatie si standarde europene sã stim cã lucrurile sunt foarte clar departajate, adicã invãtãmantul prescolar se face intr-un anumit tip de clãdire, intr-un anumit tip de sãli si invãtãmantul primar, gimnazial se face in alt tip de clãdire. Avand acolo si clase de invãtãmant primar si clase de invãtãmant gimnazial nu e in regulã, asadar aceastã clãdire e foarte bunã pentru comunitatea noastrã. Cifrele aratã cã la nivel prescolar in ultimii ani suntem la o anumitã constantã”, a declarat Daniel Ianosi, directorul Liceului Teoretic Mircea Eliade din Lupeni.
Noua clãdire are toate avizele necesare pentru functionare, aici fiind delimitate spatiile si existã mai multe iesiri.
“Grãdinita noastrã are toate aprobãrile de la ISU, nu vom avea nicio problemã pentru cã toate constructiile au mers manã in manã cu reprezentantii ISU. Nu s-a fãcut nimic fãrã aprobarea ISU. Desi s-a modificat de cateva ori proiectul, in final a iesit bine”, a mai subliniat Cornel Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. “Este foarte importantã clãdirea din punct de vedere al avizului. In cealaltã clãdire in care functionãm suntem printre putinele unitãti de invãtãmant din judet care nu avem autorizatie de functionare, dar nu cã nu ne-am strãduit, dar acolo nu avem iesiri asa cum sunt prevãzute in lege”, a precizat Erika Soacã.
Proiectul a avut o valoare de 1.920.000 de lei, majoritatea fondurilor fiind din bugetul local. Edifiul este dotat cu patru sãli de clasã, o salã de festivitãti, un oficiu pentru programul “Cornul si laptele”, o salã metodicã si un birou. Poate cel mai important aspect este faptul cã fiecare clasã are bãi proprii, iar mobilierul este adecvat varstei prescolarilor.
Monika BACIU