Lucreazã în aceleasi conditii, în minele din Valea jiului, dar unii pleacã din minerit cu sume compensatorii, în timp ce altii nu. Totul tine de modul de organizare al minei la care minerii sunt angajati, iar diferenta o face bugetul. Dacã minerii de la Petrila, Paroseni si Uricani aflã în curând cu câti bani pleacã, restul stiu sigur cã nu vor avea nicio sansã sã ia bani de disponibilizare.
S-au transferat pe ultima sutã de metri de la minele neviabile la viabile, crezând cã dau lovitura si cã le va fi mai bine, dar au aflat cã nu vor pleca decât în somaj sau la pensie. Sunt minerii de la minele neviabile, care au acceptat sã plece la Complexul Energetic Hunedoara de bunã voie, însã, ei nu vor primi bani ca si restul colegilor lor care au rãmas la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului.
„Cel mai tîrziu peste 3 sãptãmâni avem bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, pentru cã este foarte important. Dupã aprobarea bugetului, vom avea primele discutii cu partenerul social, cu privire la plata sumelor de disponibilizare. Vorbim despre planul de disponibilizare, în care, în prima fazã, vom stabili perioada, data când se vor face cele 145 de disponibilizãri si conditiile în care vor pleca din sistem”, a declarat Aurel Anghel, director general SNÎMVJ.
Bugetul trebuie aprobat si apoi minerii de la minele pe închiere primesc si disponibilizare si venit de completare si somaj. Sumele sunt de aproximativ 37.000 de lei brut, iar minerii pleacã acasã cu aproximativ 32.000 de lei, net. Din nefericire, însã, cei de la CEH nu pot primi bani si aici se vor face, poate chiar din aprilie, este 1.000 de disponibilizãri.
„Prin denuntarea CCM, salariile compensatorii nu mai existã. Dacã se va trece la un program de concediere colectivã, salariatii vor pleca fãrã niciun leu si, probabil, le vor fi asigurate doar veniturile de completare, dacã Ordonanta 36 va fi modificatã si pentru CEH”, a spus Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele din Valea Jiului.
Diana Mitrache