Sindicalistii din minerit au sesizat ITM Hunedoara, dupã ce au fost rechemati din concediul fãrã platã la lucru. Petre Nica, presedintele sindicatului Muntele spune cã acest aspect încalcã orice legislatie în domeniul muncii si cere un control din partea celor de la ITM Hunedoara în minele din Valea Jiului ce apartin de CEH.

Au fost trimisi 10 zile în concediu de asteptare, dar sunt chemati la lucru, pentru cã nu are cine sã le presteze munca. Vorbim despre zeci de oameni de la minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, care sunt acum într-o situatie ilegalã si periculoasã. Liderii de sindicat au notificat ITM, ca sã le cearã inspectorilor de muncã ajutorul.

„Acest program de reducere temporarã a activitãtii este aplicat haotic. Nu se tine cont de nivelul de organizare al societãtii. În zona minierã, am sesizat ITM pentru acest aspect, salariatii sunt pontati fictiv, în sensul cã sunt trimisi în concediul de asteptare, dar sunt chemati  la serviciu, presteazã activitate si figureazã în pontaj cu întreruperea activitãtii temporarã. Abia astept sã vãd rezultatul ITM. Nu se poate!”, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele din CEH.

Administratorul judiciar si cel special, plus conducerea executivã a Complexului Energetic Hunedoara au decis, ca mãsurã de redresare a activitãtii în minerit, întreruperea temporarã a activitãtii unor anumite categorii de personal, timp de mai multe zile pe lunã. Inspectorii de muncã, însã, au avertizat administratia sã tinã cont de necesitatea fiecãrui angajat la locul sãu de muncã, dupã ce au constatat cã lipsesc oamenii ce nu pot fi înlocuiti, iar asta a generat fix acest haos.

Diana Mitrache