Orice curs de apã este pur si simplu sufocat de deseuri si cotetele care rãsar ca ciupercile din bãlãrii, alimenteazã cu reziduuri apele de munte. Primãriile sunt amendate de cei de la mediu, ori de Apele Române, dar cel mai greu le este edililor sã îi prindã pe cei care fac mizeria. Nu le rãmâne decât sã facã în fiecare primãvarã curãtenie pe albia apelor, ca sã nu mai plãteascã din buget si aceste amenzi.
La Uricani, Dãnut Buhãescu spune cã face curat pe albiile apelor de munte de mai bine de o lunã si jumãtate si asta pentru cã, odatã cu topirea zãpezilor, au iesit pe mal tone de deseuri si gunoaie.
Mai mult, cei care au tot felul de constructii pe albia apelor, au fost avertizati si urmeazã chiar sã fie amendati. Actiunea, însã, continuã zi de zi si oamenii parcã nu mai prididesc cu strânsul mizeriilor de pe albii.
„Avem un bazin hidrografic mare si cu foarte multe cursuri de apã, pentru cã orasul Uricani este de 3 ori mai întins decât Lupeniul spre exemplu. Din pãcate, localnicii au înteles, pe perioada iernii, sã arunce gunoaiele pe malul cursurilor de apã. Echipele de la gospodãrie sunt în teren si cãutãm sã finalizãm tot. Pe viitor, însã, vom întocmi un plan de mãsuri coercitive, împotriva celor care chiar îsi bat joc. De o lunã si vreo douã sãptãmâni se tot lucreazã si tot gãsim mereu deseurile pe ape”, afirmã Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Jiul de Vest ajunge, ca si cel de Est, încãrcat de deseuri în Defileul Jiului si cei de la Apele Române au transmis periodic avertizãri cãtre primãrii. Campania de verificare a apelor este în plinã desfãsurare, la fel ca si cea de curãtare a albiilor, în fiecare oras prin care trec cele douã Jiuri în Valea Jiului.
Diana Mitrache