Vico Calabro, un celebru pictor italian, renumit în toatã Europa, a venit la Petrosani, ca sã le facã viata mai frumoasã copiilor cu probleme speciale de la Pollicino. Le-a pictat, alãturi de alti 3 artisti, tineri studenti, peretii casei de la noi, dupã schite gândite de copii. Cei mici îsi privesc acum desenele pe pereti si au fost extrem de fericiti sã îsi regãseascã povestile inventate de ei.

Vico Calabro si elevii sãi: Piero Canal, Jean Bellumat si Andrea Toffoli si-au imaginat scenele pictate, plecând de la povestile copiilor din Casa Pollicino. Si ca sã ne imaginãm totul mai frumos, au încadrat inclusiv hidrantul de incendiu, cu o frescã ce imagineazã flãcãri si pe însusi zeul focului, care îi pãzeste pe cei mici. Vico Calabro este un artist renumit pentru frescele sale si a expus de-a lungul timpului în: Malta, Elvetia, Rusia, Franta, Polonia, Japonia, Germania, Cehoslovacia, ori Olanda, iar acum este la Petrosani, ca sã le facã unor micuti cu probleme speciale, viata mai coloratã. Noi l-am gãsit la masa cu pensule si culori. „Tot ce am fãcut aici, am fãcut pentru copii si în colaborare cu copiii. Pe pereti veti vedea desene care le apartin copiilor. Ele sunt chiar notate si poatã fi identificate cã le apartin. Am ales sã facem picturile în functie de cine se bucurã si locuieste în aceastã casã. Am vrut sã le aducem liniste si am ajuns la lucruri spontane, interactionînd cu copiii, realizând lucrãri dupã personalitatea lor”, a spus Vico Calabro, artist italian.

Toti peretii sunt pictati acum în culori vii si lucrãrile copiilor sunt notate cu initialele lor, pentru a le identifica în timp. Acum, fiecare îsi gãseste floricica gânditã de el, copilul din imaginatia sa, ori copacul pe care si l-a vãzut în povestile sale.

„Vizita maestrului Vico Calabro în casa noastrã este o mare onoare pentru noi si de asemenea a elevilor sãi. Este pentru oricine o onoare sã îl aibe oaspete pe pictorul Vico Calabro si pe omul Vico. Copiii au fost extrem de încântati de vizitã si de toatã actiunea. Ei s-au bucurat de acest lucru minunat”, a mãrturisit si Florentina Presecan, director la Casa Pollicino.

Peretii Casei Pollicino au prins culoare, în colaborare cu Vico Calabro, cel care îi iubeste si care i-a lãsat sã îsi imagineze orice, pentru ca mai apoi sã le transpunã visele pe holurile pe unde ei trec zilnic. Pictorul a  lucrat mereu cu copii, dar aici, Vico Calabro spune cã a gãsit unii mai speciali, linistiti, colaborarea cu ei fiind una extrem de interesantã, pentru cã, timp de o sãptãmânã întreagã, unii au inventat povesti si personaje, iar pictorii le-au dat viatã.

Diana Mitrache