Centru pentru copiii cu dizabilitãti, în Valea Jiului. Autoritãtile locale au fost informate de presedintele Consiliului Judetean, Adrian David, sã identifice clãdirile care se preteazã pentru desfãsurarea de activitãti destinate copiilor cu dizabilitãti. Este vorba de clãdiri vechi care pot fi transformate într-un asemenea centru.

“Am mai discutat cu primarii din Valea Jiului oportunitatea unei finantãri pe programe de importantã nationalã, derulate pe finantare guvernamentalã, e vorba de construirea unui centru de recuperare pentru copiii cu dizabilitãti în Valea Jiului. Am ales ca variantã de lucru unul dintre orasele sau municipiile din Valea Jiului pentru cã din punct de vedere al atentiei  pe care o acordãm copiilor cu dizabilitãti în judetul Hunedoara e nevoie de o echilibrarea acestei atentii cãtre Valea Jiului si astfel am solicitat primarilor sã facã propuneri cu privire la eventualele locatii unde sã se poatã desfãsura aceastã activitate. E vorba de o componentã medicalã de îngrijire a copiilor cu dizabilitãti, o consiliere psihologicã a acestora, o parte de formare profesionalã a celor care se ocupã de copii cu dizabilitãti. E o activitate intensã si pe mai multe planuri. Componenta care ne intereseazã si din punct de vedere administrativ este cã vom crea aproximativ 100 de locuri de muncã. Proiectul prevede si o parte de regenerare urbanã, deci nu vom construi de la zero, ci vom încerca sã folosim si clãdiri dezafectate. La Simeria si Hunedoara sunt astfel de centre speciale, care sunt scoli, dar si centre de formare profesionalã si vom face unul si în Valea Jiului”, a declarat Adrian David, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Proiectul ar urma sã fie finantat cu fonduri de la bugetul de stat, astfel primãriile nu ar fi nevoite sã aloce bani pentru aceastã investitie. “Nu e nevoie de alocãri bugetare, proiectul este finantat guvernamental, dar dacã e nevoie de o cofinantare aceasta va fi asiguratã, în totalitate, de cãtre Consiliul Judetean. Totodatã activitatea va fi finantatã de cãtre Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului din judetul Hunedoara, deci nu va împovãra administratiile publice locale”, a mai subliniat sursa citatã. La ora actualã la nivelul judetului existã doar douã astfel de centre, ambele fiind la o distantã de 100 de kilometri de Valea Jiului. Acestea sunt la Simeria si Hunedoara.

Monika BACIU