Complexul Energetic Hunedoara a fost o vacã de muls pentru toate firmele, si nu numai, cu care a avut relatii comerciale. Singurul care a avut de suferit este Complexul Energetic Hunedoara care, astãzi, se aflã la limita falimentului. Oficialii Casei de Insolventã GMC Craiova spun cã CEH a fost o societate de binefacere.
“Desi organizatã ca si societate comercialã – cu scopul ca din activitatea curentã sã obtinã profit, mentalitatea celor implicati în activitatea CEH SA – administratori, directori, lideri de sindicat, salariati, furnizori, clienti, a fost aceea de beneficiari ai unei societãti de binefacere. Va fi foarte greu, dacã nu imposibil de implementat un nou cadru bazat pe respect fatã de competentã, munca si spirit antreprenorial”, se aratã în raportul administratorului judiciar.
CEH a fost pãgubit de pe toate fronturile. S-au dus “rãzboaie” interne si externe pentru obtinerea de foloase (ne)cuvenite de pe urma societãtii enegetice care a functionat pe pierdere orchestratã de conducerile societãtii care au fost sustinute de statul român. Datoriile Complexului Energetic Hunedoara, cifrate la peste 1,6 miliarde de lei ar trebui achitate în decurs de 4 ani. “Implementarea cu succes a unui Plan de reorganizare presupune achitarea, chiar si partialã a datoriilor într-un interval de 3-4 ani. Ori întârzierea cu care s-a declansat procedura de insolventa la CEH SA a fãcut sã se ajungã la un nivel foarte ridicat al datoriilor – estimat la peste 1.500 milioane lei, cu mici sanse de a fi achitate. Achitarea, chiar si partialã a datoriilor presupune realizarea de profit din activitatea curentã, ca sursã pentru achitarea acestora. Ori în cazul CEH SA observãm imposibilitatea societãtii de a limita pierderile curente – chiar si dupã deschiderea procedurii de insolventa societatea înregistrând luna de luna pierderi”, mai aratã administratorul GMC Craiova. Directorii Complexului Energetic Hunedoara au încasat salarii de 24.300 lei lunar, însã cu toate adaosurile si sporurile, acestia ajungeau la salarii de peste 40 de mii de lei. în tot acest timp, câstigul mediu brut lunar pe persoana este 3.960 lei, în rândul muncitorilor de rând.
–
Facilitãtile sindicalistilor, la vedere!
Petre Nica cere transparentã în raportul administratorului judiciar. Raportul privind cauzele insolventei Complexului Energetic Hunedoara stârneste rumoare si nemultumire. Sindicalistii nu au fost ocoliti de administratorul judiciar, iar Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele vrea transparentã. “Au apãrut multe organizatii sindicale, liderii acestora beneficiind de avantaje salariale, având spatii pentru birouri si mijloace de transport puse gratuit la dispozitie de cãtre SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA. Existã o permanentã disputã între sindicatele din minerit si cele din energie precum si rivalitãti între sindicatele din minerit. Membrii sindicatelor au numeroase facilitãti stabilite inclusiv prin Contractul Colectiv de Muncã, fãrã ca acesta sã fie un merit al reprezentantilor lor cât mai degrabã o slãbiciune a administratiei.
S-a ajuns la situatii în care însãsi sindicatele atrag atentia asupra facilitãtilor nemeritate ale altor sindicate, sunt reclamatii privind utilizarea mijloacelor de transport ale SOCIETÃTII COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA pentru interesele personale ale liderilor de sindicat, sunt acuzatii cu privire la implicãri ale liderilor de sindicat în activitatea comercialã a SOCIETÃTII COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA”, se aratã în raport. Remarca îi nemultumeste pe liderii de la sindicatul reprezentantiv. “Cerem public sã se spunã concret care au fost facilitãtile organizatiilor sindicale si care au fost afacerile acestora cu CEH”, spune Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele. Raportul mai aratã cã “s-au creat posturi de inspector social/delegat sindical pentru liderii de sindicat”.
Monika BACIU