Municipiul Petrosani ar putea avea cel mai lung traseu de downhill bike din Europa. Dacã zona de la Brãdet si pânã în statiunea montanã Parâng ar fi amenajatã pentru biciclisti, aici s-ar realiza cel mai lung traseu de acest gen din toatã Europa. Pe lângã acest aspect, traseul ar fi unul dintre cele mai pitoresti.

“Existã o serie de trasee, între care unele depãsesc 10 km, care ar putea fi amenajate special pentru acest sport din ce în ce mai popular la nivel continental si global. Unul dintre acestea se gãseste pe raza Municipiului Petrosani si face legãtura între Zona de agrement „Brãdet  si Statiunea „Parâng,  traseu care odatã amenajat, ar putea deveni una dintre cele mai lungi si atractive trasee pentru downhill bike din întreaga Europã. Investitiile în astfel de amenajãri nu sunt foarte costisitoare, necesitând doar marcaje si semnalizãri, podete, popasuri si alte interventii minimale. Mai mult, tineri pasionati au si conceput proiecte pentru o serie de astfel de trasee, însã acestea se lovesc adesea de reprezentantii unor autoritãti publice, obisnuiti sã aloce sume însemnate pe drumuri care nu se mai finalizeazã, pe contracte cu pavele si alte betoane”, sustine senatorul hunedorean, Haralambie Vochitoiu. Astfel, senatorul îi solicitã vicepremierului Vasile Dâncu sã precizeze dacã existã posibilitatea amenajãrii unui astfel de traseu.

„Vã rog domnule Viceprim-ministru sã ne comunicati cum apreciazã ministerul dvs. prin Autoritatea Nationalã pentru Turism oportunitatea dezvoltãrii acestui gen sportiv si de agrement în zona Vãii Jiului, precum si recomandãrile în materie pentru autoritãtile publice locale din aceastã zonã”, spune senatorul. La nivelul Vãii Jiului nu existã un asemenea traseu amenajat pentru biciclisti, asta în conditiile în care aici se organizeazã un astfel de concurs.

Monika BACIU