Zeci de tineri, cei mai buni din zona noastrã dintre pasionatii de sah s-au adunat vineri la prânz la Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani. A fost etapa judeteanã a olimpiadei de sah, care va desemna câstigãtorii ce merg la faza nationalã.
Cu emotii si gata sã înfrunte fiecare obstacol din calea calului sau a turei, sahistii din judetul Hunedoara s-au aliniat pentru start. Sunt cei mai buni, dintre sahistii judetului nostru, iar aceastã etapã îi va propulsa în elita nationalã. „Avem etapa pe Valea Jiului la liceu, de unde vin doi bãieti si douã fete, câstigãtorii etapei pe Valea Jiului. Mai avem de la Deva, Hunedoara, Simeria si Cãlan, fiecare cu cei care s-au calificat”, a declarat Cristian Tomele, profesor organizator al competitiei olimpice scolare.
Copiii învatã sah acasã sau la cluburile elevilor, pentru cã, desi a fost introdus ca materie în scoalã, acest sport încã nu are ore dedicate în programã. Dar asta nu înseamnã cã nu sunt si copii foarte talentati.
„Nu se fac cursuri optionale. Este un program la care participãm cu sahul în scoalã, avem adeverinte, dar este un proiect pe termen lung si abia se implementeazã. Majoritatea fac sah la Clubul Scolar sau la scoalã, ori acasã cu pãrintii. Noi le organizãm etapele judetene si cei mai buni se calificã la etapele nationale”
Diana Mitrache