Au stat o sãptãmânã în Petrosani, au vizitat tot ce a fost de vizitat, dar de departe cel mai important au învãtat foarte multe lucruri despre stilul de învãtãmânt, dar si din modul nostru de viatã.
Vorbim despre polonezii, englezii, italienii, estonienii, turcii si spaniolii care sãptãmâna trecutã au venit în Valea Jiului în schimb de experientã, prin programul Erasmus+.
”Sãptãmâna petrecutã alãturi de partenerii nostri strãini din programul Erasmus+, a dovedit încã o datã cã acest proiect este unul inedit. Au fost niste zile din care atât noi cât si ei am avut de învãtat foarte multe lucruri. Alãturi de colegii mei, dar si de elevi le-am împartãsit tot ce am avut noi mai bun si, din fericire, acum pleacã acasã cu un bagaj de cunostinte mai mare”, a spus Nicoleta Demeter, directorul Scolii Generale ”I.G.Duca” Petrosani
În toatã acestã sãptãmânã au avut loc fel de fel de activitãti educative la care au participat elevii si profesorii deopotrivã, din toate tãrilor partenere. Iar dacã pe tot parcursul sederii în Petrosani, strãinii au avut parte de concursuri si jocuri, la plecare, gazdele, profesorii si elevii de la Scoala Generalã ”I.G.Duca”, au organizat oaspetilor un spectacol traditional românesc în aula Universitãtii din Petrosani. Îmbrãcati în port national românesc, elevii au dansat dar si au cântat cântece populare, spre surprinderea musafirilor, care au plecat acasã cu o amintire plãcutã.
”A fost o mare ocazie pentru noi cã am ajung în Valea Jiului, si suntem norocosi cã am avut oportunitatea de a vã cunoaste stilul de viatã, dar si acestã zonã minutatã a Petrosaniului. Fiecare zi a avut o multime de lucruri si momente interesante, iar profesorii Scolii Generale ”I.G.Duca”, au lucrat foarte mult, motiv pentru care îi apreciem. Per ansamblu a fost o experientã splendidã si astept sã revin din nou în România” a spus Yvonne Lickerisl profesoarã în Anglia.Delegatiile scolare din cele 6 tãri au ajuns în România prin programul Erasmus+, program ce are drept scop implicarea în diferite activitãtii a tuturor elevilor.
Adina Pãduraru