CEH poate obtine schimbarea administratorului judiciar. Dosarul în care Complexul Energetic Hunedoara a depus apel la numirea administratorului judiciar a primit termen de judecatã pentru data de 5 aprilie.
Pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia au fost înregistrate douã dosare. Unul dintre acesta face referire la administratorul judiciar, iar cel de-al doilea este o opozitie depusã de unul dintre creditori la deschiderea procedurii insolventei.
“Instanta noastrã judecã ce s-a criticat la Tribunalul Hunedoara. Este vorba de contestatia celor de la CEH privind administratorul judiciar”, a declarat Cosmin Munteanu, purtãtorul Curtii de Apel Alba Iulia. În dosarul în care se solicitã schimbarea administratorului judiciar sunt cinci apelanti. Este vorba de Complexul Energetic Hunedoara, Sindicatul Noroc Bun, Hidroelectrica, DELOITTE CONSULTANTÃ SRL BUCURESTI, SC ARMOR SECURITY SRL si SC CONSTANTIN GRUP SRL.
O parte din apelanti sunt nemultumiti de solutia instantei de la Tribunalul Hunedoara prin care a fost numit administrator judiciar Casa de Insolventã GMC Craiova, aceasta fiind propunerea creditorului UPSUROM. Debitorul, SC Complexul Energetic Hunedoara SA, a solicitat desemnarea ca administrator judiciar provizoriu S.P EURO INSOL SPRL, solutie neagreatã de instantã. Acesta este motivul pentru care s-a depus apelul. Statul este cel mai mare creditor al Complexului Energetic Hunedoara.
CEH are datorii de 166.310.229 lei la furnizãri, 437.230.573 lei la bãnci si încã 21,175,185 de lei la alti creditori. Urmeazã datoriile fatã de statul român care sunt de peste un miliard de lei. la bugetul de stat CEH are datorii de 496.627.233 lei, penalitatea pentru certificate CO2 a costat complexul o amendã de 538.216.725 lei, iar fatã de salariati societatea mai are datorii de 12.838.928 lei. Astfel, la momentul actual, cea mai mare datorie a Complexului Energetic Hunedoara o constituie amenda pentru neachizitionarea la timp a certificatelor de carbon.
“Actualul Minister al Energiei nu are nicio implicare în faptul cã între data autorizãrii ajutorului de salvare de cãtre CE (21.04.2014) si data efectivã a acordãrii acestuia prin OUG nr. 22/2015 (29.06.2015), cu scopul achizitionãrii certificatelor necesare, au trecut douã luni, CEH procurându-le de pe piata liberã si la un pret cu mult mai mare, datorat presiunii create pe piata acestora (se poate vorbi de un cost mult peste cel care s-ar fi înregistrat daccã achizitia ar fi avut loc într-un interval anterior datei de 30.04.2015, un alt factor printre cei inventariati a contribuit la rezultatele financiare ale Complexului)”, sustine ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
În cel de-al doilea dosar privind opozitia la deschiderea procedurii insolventei încã nu a fost fixat termen de judecatã.
Monika BACIU