A cerut încã o grãdinitã ”dând afarã” Crucea Rosie din spatiul în care functioneazã, plus încã 8 miliarde lei pentru lucrãri la Catedralã. Nemultumirile fatã de atitudinea, care a devenit prea ”îndrãzneatã”, a pãrintelui Ion-Gabriel Bulf cresc, iar doi consilieri municipali au articulat aceste nemultumiri. Subiectul fiind sensibil, pentru cã în cauzã este vorba de Bisericã, ceilalti doar ”cârtesc” desi recunosc cã si preotul este doar un om si nu Dumnezeu…
Preotii din Petrosani si din restul Vãii Jiului se implicã în viata comunitãtilor din parohiile lor, în majoritatea cazurilor cu discretie, dar mai ales cu dãruire. Unul dintre acestia a devenit arhicunoscut datoritã felului tumultos de manifestare lucru care i-a adus simpatia enoriasilor, dar si a autoritãtilor. Ba mai mult, cei sensibili atunci când este vorba de Bisericã, au fãcut donatii atrasi de preotul cu voce remarcabilã si aspect impunãtor. Este vorba de pãrintele Ion-Gabriel Bulf, de la Parohia ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, viitoarea catedralã din centrul Petrosaniului. Doar cã de la o vreme atitudinea sa prea îndrãzneatã, care seamãnã cu cea a unui rãsfãtat al societãtii, ”care se descurcã”, iar asa-zisul succes în bransa sa pare sã-i fi afectat oarecum comportamentul, a produs nemultumiri care au început sã se manifeste.

Pãrintele ”a dat afarã” Crucea Rosie
Nici n-a început bine anul 2016, cã pãrintele a început sã cearã bani si locatii de la Primãria Petrosani si Consiliul Local. Nu ar fi nimic anormal în acest lucru, doar cã suma cerutã este ametitoare, iar spatiul dorit de el pentru extinderea cãminului de bãtrâni de la grãdinita Dãrãnesti, cu 30 de persoane, este ocupat de Crucea Rosie. Dar pentru pãrinte pare cã nu conteazã.
Citãm din cererea sa: ”…vã solicitãm atribuirea în folosintã gratuitã a imobilului situat în Municipiul Petrosani, strada Aviatorilor, nr. 30A, unde a functionat ”CRUCEA ROSIE”… Mai precis pãrintele a si dat afarã Crucea Rosie Petrosani din spatiu, pentru cã aceasta functioneazã, încã, în acea locatie, iar pãrintele Bulf stie bine acest lucru pentru cã reprezentanti ai Asociatiei, al cãrei presedinte este, au inspectat imobilul în prezenta conducerii Crucii Rosii. Spatiul este unul generos – 991 mp, plus cã i s-a atribuit si întreg terenul grãdinitei în suprafatã de 2999 mp. De precizat cã filiala Crucii Rosii din Petrosani sustine prin ajutoare, îngrijiri la domiciliu si medicale peste 250 de familii, bãtrâni si copii, bolnavi, în situatii grele si disperate, pe lângã educatie si campanii de prevenire boli si prim ajutor în scoli si grãdinite etc.
1_1
Primãria si Consiliul Local au fost imediat de acord cu cererea preotului, cerere înregistratã în data de 22 ianuarie 2016, si în sedinta de îndatã a Consiliului Local din 12 februarie 2016 i-a fost dat, pe 10 ani, spatiul în care îsi defãsoarã activitatea Crucea Rosie.
Ulterior sedintei, Crucea Rosie a fost anuntatã cã trebuie sã se mute la grãdinita nr. 5, de lângã Bazinul scolar din cartierul Aeroport, doar cã spatiul este insalubru (vezi imaginea alãturatã). Datoritã acoperisului nereparat de ani de zile, apa s-a infiltrat în peretii clãdirii pânã la parter, iar tencuiala a cãzut. Îngrijitoarea grãdinitei adunã apa care bãlteste pe podele la fiecare ploaie, iar molozul se adunã… În plus spatiul este insuficient pentru o asemenea activitate si proiectele în derulare. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a promis cã acoperisul va fi reparat când vremea va permite…

Alte miliarde lei cerute de preot…
În a doua cerere fãcutã de Ion-Gabriel Bulf, acesta a solicitat suma ametitoare de 8 miliarde lei vechi, mai precis 819.292,28 ron pentru continuarea lucrãrilor la Catedrala ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Petrosani. Cererea a fost înregistratã în data de 16 februarie 2016, iar în sedinta ordinarã a Consiliului Local din 25 februarie 2016, s-au aprobat 2 miliarde lei, care se adaugã altor miliarde acordati anii trecuti.
1_0
Desi a existat doar o abtinere în respectiva sedintã, au fost multi consilieri care au considerat cã pãrintele este un rãsfãtat al primãriei precizând cã nu asa a fost întelegerea privind constructia catedralei, în sensul cã nu numai administratia de la Petrosani finanteazã lucrãrile. În respectiva sedintã a CL, consilierul Dorina Nitã si-a explicat abtinerea de la vot tocmai pe aceastã problemã:
”Dati-mi voie sã argumentez votul meu. De când s-a aprobat construirea acestei catredale, toatã lumea a spus la vremea respectivã cã este de acord, dar nu o vom face numai din banii locali. Pânã la urmã eu vãd cã de fapt o facem din banii locali, de aceea m-am abtinut” – se mentioneazã în procesul verbal al respective sedinte. De precizat cã la construirea catedralei s-au angajat, pe lângã Consiliul Local Petrosani, si Consiliul Judetean Hunedoara si Episcopia.În aceeasi sedintã, la o dezbatere exact pe contributiile altor institutii legat tot de culte – ”Proiect de hotãrâre privind aprobarea „Ghidului de eligibilitate pentru elaborarea si prezentarea proiectului în vederea atribuirii de contracte de finantare nerambursabilã din bugetul local al municipiului Petrosani Servicii religioase/culte” – un alt consilier, Lucia Muntean, a scos la luminã aceeasi nemultumire, cu privire la ”favorizarea” pãrintelui Bulf, precizând: ”Pãrerea mea este cã cu acest proiect se echilibreazã foarte bine situatia în comunitatea noastrã, pentru cã tocmai s-a votat asa pe tãcute catedrala ”Sf.Prooroc Ilie”, sã dãm sansa si celorlalte culte din comunitate sã aibã posibilitatea sã facã ceva, si asa nu aplicã toatã lumea, mie mi se pare o implicare foarte bunã sã le dãm si altora sã vinã cãtre primãrie, si dacã sunt contracte nerambursabile sã beneficieze de ele” – se precizeazã în procesul verbal al sedintei CL.
S-au mai ridicat întrebãri privitoare la grãdinite. De ce se doreste constructia altora noi, când celor existente li s-au dat alte destinatii? Se spunea cã în centrul Petrosaniului nu existã, de aceea s-a început de mai bine de 8 ani, cea de lângã Casa de Culturã în care cresc copaci. Exista una în zona Hermes, pe str, Gen. Dragalina, care de asemenea a fost datã pentru înfiintarea unui muzeu…
O comparatie nefericitã s-a fãcut cu aceastã ocazie. S-a spus cã pãrintele Ion-Gabriel Bulf începe sã devinã în lumea cultelor din municipiu ceea ce a fost/este Simi Iordache în lumea afacerilor din Petrosani – detinãtor de monopol cu sprijinul administratiei locale.
Ileana Firtulescu