Asociatiile de proprietari si modul în care se fac calculele la întretinere pentru membri lor sunt de ani buni mãrul discordiei. Sute de oameni au trãit un adevãrat cosmar, dupã ce s-au trezit executati silit la asociatie, din cauza datoriilor.
Este vorba mai ales despre cei care locuiesc în zona centralã a municipiului Petrosani, acolo unde firma de distributie a apei, Apa Serv, a câstigat procesul intentat asociatiilor. Legea prin care asociatiile de proprietari sunt obligate sã afiseze, pe lângã lista de platã a cheltuielilor acesteia, si modalitatea de calcul ce stã la baza sumelor lunare de achitat ce revin proprietarilor a intrat în vigoare de vineri, 11 martie. Dupã ce a fost promulgatã de presedinte, a fost publicatã în Monitorul Oficial, iar de acum, dacã asociatiile nu vor îndeplini noua obligatie, riscã amenzi de pânã la 3.000 de lei.Potrivit legii, asociatiile de proprietari vor trebui sã afiseze lunar modalitatea de calcul ce stã la baza sumelor de platã lunare aferente fiecãrui proprietar de apartament. Acest lucru va fi fãcut de cãtre presedintele asociatiei. „Asociatia de proprietari, prin grija presedintelui asociatiei, va afisa lunar, la vedere, lângã lista de platã a cheltuielilor asociatiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma cãreia au rezultat sumele lunare de platã a proprietarilor. Modalitatea de calcul va contine si arãta explicit toate costurile si sumele care formeazã totalul de platã al proprietarilor, respectiv modul de calcul si de repartizare a acestor cheltuieli cãtre proprietari”, se aratã în proiect. În situatia în care modalitatea de calcul a sumelor lunare de platã ce revin fiecãrui proprietar nu va fi afisatã, amenda aplicabilã este cuprinsã între 500 si 3.000 de lei. În Valea Jiului, 7 din 8 asociatii de proprietari au fost actionate în instatã de furnizorul de apã din zonã. Aproape toate procesele au fost câstigate, iar acum datornicii sunt executati silit. Apa Serv s-a îndreptat împotriva datornicilor care erau asociatiile de proprietari si au constatat cã acestea au cheltuit degeaba banii prin instante si cã mai bine se îndreptau împotriva datornicilor.
Numai în centrul municipiului Petrosani sunt 3 asociatii de proprietari ce au fost actionate în instantã pentru datoriile uriase acumulate. Situatia este unicã, dupã ce unul dintre cei care conducea douã dintre aceste asociatii a murit, iar anul trecut Mircea Petrosca, cel care a rãmas sef, s-a îndreptat si el în instantã împotriva Apa Serv. Doar cã, desi se pare cã a cheltuit cam 10.000 de lei, acum va are popriri pe conturi. Executorii au trimis adrese cãtre toti locatarii din asociatie, fie cã aveau sau nu datorii curente, iar totul a generat o adevãratã isterie, numai din cauza celor care au gestionat banii adunati la asociatii.
Miliarde de lei vechi sunt restante la plata termoficãrii, sau a apei potabile în toate asociatiile care au pierdut procesele. Acum acestea vor plãti sumele restante si vor avea popriri pe conturi, pânã la recuperarea debitelor si, dacã vor reusi sã identifice rãu-platncii, acestia vor fi executati silit, la rândul lor. În total, asociatiile de proprietari au o datorie numai la apa potabilã de 2.677.259,17 lei, iar restul, pânã la 10.774.000 sunt datoriile populatiei.
Potrivit initiatorilor noului proiect de lege, introducerea obligativitãtii afisãrii costurilor pe fiecare apartament va impune un plus de transparentã în repartizarea si stabilirea cheltuielilor asociatiilor de proprietari.. Mai mult, orice persoanã interesatã poate sã facã sesizãri cu privire la faptele ce constituie contraventii. De constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor ocupa persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Constructii si de Ministerul Afacerilor Interne, primarii sau împuternicitii acestora.
Asociatiile de proprietari au, asa cum stabileste Legea nr. 230/2007, mai multe cheltuieli, dupã cum urmeazã:
– cheltuieli pe numãr de persoane care locuiesc sau desfãsoarã activitãti în proprietãti individuale;
– cheltuieli pe consumuri individuale;
– cheltuieli pe cota-parte indivizã, în functie de suprafata utilã a proprietãtii individuale;
– cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
– cheltuieli pe consumatori tehnici;
– cheltuieli de altã naturã.
Suma ce priveste proprietatea comunã a fiecãrui proprietar din cadrul condominiului este stabilitã si repartizatã proportional cu cota-parte indivizã din proprietatea comunã.
Diana Mitrache