Procesul verbal al ultimei sedinte a Consiliului Local Petrila oglindeste haosul de genul ba este, ba nu este cvorum, edilii pleacã si vin, ca în garã, din sala de sedinte, pentru cã primarul Ilie Pãducel a introdus, în plus, pe ordinea de zi proiecte de hotãrâri de care consilerii habar nu aveau ce contin, concret, pentru cã nici la momentul sedintei nu le aveau în mape. S-a validat un alt consilier – Buium Cristian, în locul Danielei Visãnescu, pentru ca sedinta sã fie statutarã, dar si asa legalitatea a fost discutabilã etc. S-au arucat vorbe acuzatoare, s-au retras verbal voturi, unii consilieri au întrebat obsesiv dacã este legal ce se întâmplã, hotãrârile putând fi contestate…
Dacã îi vine vreo idee unui cetãtean sã participe la vreo sedintã de consiliu local din orasele si municipiile din Valea Jiului, si-ar face cruce sau ar fi tentat sã dea cu barda (eufemistic vorbind) în drepta si în stânga, de indignare. Petrila pare a se situa pe primul loc pentru modul în care alesii locali îsi fac datoria, mai precis felul cum se saboteazã reciproc si cum procedeazã pentru ca sedintele sã nu fie satutare sau la limita legalitãtii. Desi nu am fost prezenti la ultima sedintã de consiliu local, am vrut sã aflãm cât de responsabili au fost cei 19 consilieri alesi ai Petrilei. Procesul verbal de sedintã, care este public pe site-ul Primãriei Petrila, oglindeste haosul de genul ba este, ba nu este cvorum, edili pleacã si vin, ca în garã, din sala de sedinte, pentru cã primarul Ilie Pãducel a introdus, în plus, pe ordinea de zi proiecte de hotãrâri de care consilerii habar nu aveau ce contin, concret, pentru cã nici la momentul sedintei nu le aveau în mape; apoi pentru cã o parte dintre acestia au plecat si hotãrârile trebuiau votate, s-a validat un alt consilier – Buium Cristian, în locul Danielei Visãnescu, pentru ca sedinta sã fie statutarã, dar si asa legalitatea a fost discutabilã etc. S-au arucat vorbe acuzatoare, s-au retras verbal voturi care initial fuseserã date pentru aprobarea ordinii de zi a sedintei, s-a votat prin telefon rectificarea bugetarã pentru cã mai era necesar încã un vot, unii consilieri au întrebat obsesiv dacã este legal ce se întâmplã, hotãrârile putând fi contestate pentru cã sedinta s-a desfãsurat în 9 consilieri, plus unul a cãrui validare a fost discutabilã…

…”Dl. Turcas Florin – nu sunt de acord cu proiectele pe care le-ati propus peste ordinea de zi. Am cerut de atâtea ori sã nu ne mai bãgati sub nas proiecte pe care nu le-am studiat. Eu nu particip la aceastã sedintã.
Dl. viceprimar Jurca Vasile – eu nu am votat, sunt de acord cu ordinea de zi, dar nu sunt de acord cu proiectele peste ordinea de zi.(…)
Dl. Turcas Florin – era normal sã ne comunicati si nouã aceste acte, nici mãcar nu le avem pe masa de sedintã.
Dl. Ghiura Doru – asta e nesimtire curatã.
Domnii consilieri Turcas Florin, Boantã Doru Daniel, Ghiura Doru, Scãrisoreanu Ionel au iesit din sala de sedintã.(…) Domnii consilieri sunt rugati sã se întoarcã în sala de sedintã. Dupã 15 minute de la rechemare, sunt prezenti domnii consilieri: Jurca Vasile, Preda Cornel, Aleznauer Victor, Burdea Adrian, Matei Ilie, Benke Zoltan, Bãlãnesc Doinita, Temneanu Ion si Dragomir Doina.
D-na Bãlãnesc Doinita – domnule primar, putem tine sedinta cu 9 consilieri?
Dl. primar Pãducel Ilie – ordinea de zi la aceastã sedintã a fost aprobatã, iar primul proiect pe ordinea de zi este validarea domnului Buium Cristian în functia de consilier local, dupã care vom fi 10 consilieri. Asta nu este o altã sedintã, este continuarea sedintei.(…)
Dl. Primar Pãducel Ilie – chemati-l pe domnul Scãrisoreanu.
D-na jurist Sirop Gabriela – l-am sunat si mi-a închis telefonul.
Dl. viceprimar Jurca Vasilicã – pãi, normal sedinta a fost declaratã închisã…
D-na Bãlãnesc Doinita – haideti sã fim corecti acuma, e corect fatã de colegi.
Dl. Primar Pãducel Ilie – da, este corect cã ne-o lãsat ca pe fraieri în sala si au plecat, e corect d-na Bãlãnesc. Era ridicat vreunul când cei trei au plecat? Haideti sã validãm primul punct si discutãm cu 10 consilieri. Supuneti la vot validarea.
Dl. Benke Zoltan – înainte sã faceti treaba asta doamna juristã, suntem atâtia câti suntem aici, validati pe Buium, eu mã ridic si plec, ce faceti? Sedinta este statutarã, se continuã.
Dl. viceprimar Jurca Vasile – da, domnule Benke, dar au plecat toti.
Dl. primar Pãducel Ilie – nu au plecat toti. Au plecat cei trei prima datã si au rãmas 10, pãi bun, dupã aceea au iesit din salã si s-au întors înapoi si nu au plecat din primãrie…
Dl. Temenanu Ioan – dl. Preda Cornel a plecat primul. Bun, domnule viceprimar, dar de ce am plecat?
Dl. viceprimar Jurca Vasile – pentru cã am zis cã sedinta nu se tine.(…)
Dl. Preda Cornel – îl votãm pe Buium, dupã aceea îi dãm drumul la sedintã.
Dl. viceprimar Jurca Vasile – într-o altã sedintã constituitã legal. În sedinta cu
9 consilieri, nu sunt de acord”… – din procesul verbal al sedintei consiliului local din 29 februarie 2016.
–-
Cert este cã la sedinta efectivã, de aprobare a proiectelor de hotãrâri, au participat 9 consilieri, plus cel validat, din totalul de 19, iar spre sfârsitul acesteia s-au mai împutinat si au rãmas doar 9 pentru cã viceprimarul a plecat pânã la scoalã… Totusi, la ”Proiectul de hotãrâre privind aprobarea rectificãrii de bugetului local pe anul 2016”, procesul verbal consemneazã: ”Domnul viceprimar Jurca Vasile este sunat de cãtre dl. Primar care anuntã cã este de acord cu aprobarea bugetului”.

Sedintã nelegalã, acte revocate
Urmãrile acestei sedinte a Consiliului Local Petrila au si apãrut. Patru consilieri, respectiv Ionel Scãrisoreanu, Florin Turcas, Doru Daniel Boantã si Doru Ghiura, plus viceprimarul Vasile Jurca au fãcut o sesizare, cu numãrul 7837/7.03.2016, adresatã prefectului judetului Hunedoara si în atentia secretarului primãriei, care nu a participat la respectiva sedintã, si primarului Ilie Pãducel. Acestia arãtau cã din punctul lor de vedere sedinta nu a fost legalã, iar procesul verbal la care am fãcut referire este incomplet ceea ce poate fi considerat ca o acoperire a presupusei ilegalitãti.
Primul, joi, 10 martie, a venit rãspunsul secretarului primãriei, jr. Toma Vãrgatu, care a ascultat întregistrarea sedintei, a studiat si procesul verbal al desfãsurãrii sedintei si a decretat: ”…Verificând cele semnalate si înregistrarea sedintei, am constatat încãlcarea art. 40, al.1 din Legea 2015/2001 privind administratia publicã localã, motiv pentru care actele emise în cadrul sedintei vor fi revocate”.
Ileana Firtulescu