Pensionarii mineri vor intra în posesia sumelor decontate de Societatea Nationalã de Închideri de Mine în a doua parte a lunii aprilie. Deocamdatã, nu a fost finalizatã activitatea de strângere a dosarelor de la cei aproape 10.000 de fosti mineri.
Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului este cea care achitã deconturile pentru minerii care au gratuitãti. Este vorba despre aproximativ 9.600 de oameni, care, au iesit la pensie fãrã sã se disponibilizeze si care primesc ratii de cãrbune, ori le sunt decontate facturile la energia electricã pe care o consumã pe timpul iernii.
„Suntem în faza de finalizare a centralizãrii facturilor venite de la pensionari. Este un volum foarte mare de muncã. Este vorba despre 9.600 de pensionari, care primesc gratuitãti si dupã toate datele noastre, zicem noi cã din 15 aprilie se vor încasa primii bani de cãtre pensionari. Ei se vor încasa pe acel regulament din anii anteriori, în ordine alfabeticã, pe o perioadã care se va întinde între douã sãptãmâni si o lunã de zile”, a declarat Aurel Anghel, director general al SNÎMVJ.
Gratuitãtile le-au fost sistate pensionarilor din minerit din ianuarie 2015, iar ultima lunã când li s-a decontat consumul de energie electricã si termicã a fost decembrie 2014. Pensionarii care îndeplinesc conditiile de iesire din sistem la 45 de ani, cu 20 de ani vechime în subteran, au dreptul la decontarea unui consum de 3.000 kW anual, energie electricã, respectiv 3 ratii de 850 kg de cãrbune (pentru cei cãsãtoriti) si 2 ratii de 850 kg de cãrbune (pentru cei necãsãtoriti).
Diana Mitrache