Nu sunt ei cei mai buni la învãtãturã, dar sunt atât de speciali, încât au reusit sã facã fatã unui proiect amplu, prin care au dovedit cã se pot oricând integra cu succes în colectivitãti. Sunt copii cu nevoi speciale, dar care au reusit, prin intermediul artelor plastice, sã arate cã sunt speciali, într-un sens bun.
Douã profesoare si câtiva copii de la Clubul Copiilor au reusit sã integreze un întreg colectiv de liceeni cu nevoi speciale, care au creat o expozitie dedicatã primãverii. Au demonstrat împreunã cã pictura si metaloplastia sunt atuuri de care se pot folosi oricând, ca sã arate cã nu sunt cu nimic mai prejos decât ceilalti. „Eu am realizat câteva lucrãri, de metaloplastie si nu a fost greu. A fost usor pentru unii, mai greu pentru cei care sunt mai bolnavi. Este foarte bine cã am stat la club si acum am un sentiment foarte frumos, cã am aici expuse lucrãri. Voi mai merge la club cã e foarte plãcut, chiar dacã este de lucru. Eu am lucrat, în functie de tablou, de lucrare, si douã-trei ore, dar a iesit bine”, ne-a spus Mihaela, o elevã cu cerinte speciale de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani. Cea care a gândit întreg conceptul este Mihaela Cioc, profesoarã la Clubul Copiilor, care, de anul trecut, a lucrat cu elevi speciali si le-a redat curajul ca sã se poatã integra oricând alãturi de cei de vârsta lor. „În acest proiect expun copii cu suflet special, asa cum i-am numit eu, pentru cã îmi sunt foaret dragi si de la care avem foarte multe de învãtat. Am realizat cã imposibilul nu este imposibil, ci foarte posibil, atunci când vrei”, a mentionat si Mihaela Cioc, profesoarã dearte plastice.
Ca sã nu se simtã dicriminati în niciun fel, acesti copii au lucrat alãturi de altii de vârsta lor, care au cãutat sã îi ajute cât au putut. „A fost bine, mi-a plãcut sã îi ajut, ca sã nu se simtã discriminati sau diferiti de noi, ceilalti. Le-am explicat despre metaloplastie, cum sã lucreze mai usor si i-am ajutat cu ce am putut”, a spus Denisa, una dintre elevele care au dat o mânã de ajutor în realizarea acestui proiect. Expozitia copiilor cu cerinte speciale se aflã în incinta Casei de Culturã a Studentilor din Petrosani, unde va sta pânã miercuri. „Este o colaborare care a început acum doi ani de zile, între niste oameni deosebiti, profesoarele Mihaela Cioc si Luminita Vintan. Ne bucurãm pentru cã, în fiecare an, cel putin o datã, reusim sã aducem acesti copii cu lucrãri formidabile, în institutia noastrã”, a adãugat si Lavinia Hulea, director la Casa de Culturã a Studentilor din Petrosani.
Au fãcut metaloplastie, au pictat si au creat mãrtisoare, iar acum toti cei care cred în ei pot trece pragul expozitiei, ce a fost vernisatã în preajma Zilei Femeii, pentru cã primãvara a început cu ei la Petrosani.
Diana Mitrache