Persoanele cu deficiente de vedere aruncate la marginea societãtii. Sistemul românesc nu usureazã viata persoanelor care suferã de anumite deficiente.
În ceea ce îi priveste pe nevãzãtori, acestia au dreptul sã cãlãtoreascã în tren cu câinii ghizi, însã nu si la cusetã. Singura facilitate pentru aceste persoane este faptul cã nu li se percepe bilet pentru patrupede.
“Transportul câinilor pe calea feratã, inclusiv a câinilor ghizi este reglementat prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 655/2007 pentru aprobarea Normelor Uniforme privind transporturile pe cãile ferate din România (…) privind transportul vietãtilor în vagoanele de cãlãtori”, aratã reprezentantii Ministerului Transporturilor. Existã însã si exceptii în care “transportul câinilor însotiti este admis numai pentru cei prevãzuti cu botnitã, tinuti în lesã pe podeaua vagonului, în compartimente, în vagoanele la clasa a II-a, dacã niciun cãlãtor nu protesteazã”.
În cazul în care un nevãzãtor vrea sã îsi achizitioneze un bilet de tren la cusetã acesta trebuie sã renunte la câinele ghid. “Legislatia în vigoare nu prevede posibilitatea cãlãtoriei câinilor la vagoanele cu cusetã cu 4 sau 6 locuri. Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilitãti CFR Cãlãtori a prevãzut cãlãtoria gratuitã a câinilor-ghid care însotesc persoanele cu dizabilitãti”, mai aratã oficialii Ministerului Transporturilor.
La Petrosani functioneazã o asociatie dedicatã persoanelor cu deficiente de vedere, însã reprezentantii acesteia se deplaseazã aici doar în ultima zi de marti a fiecãrei luni.
Monika BACIU