Daca acum avocatii lor invoca „cazul fortuit” si „situatia generala” din minele romanesti, nu la fel s-a intamplat in momentul in care inculpatii din dosar – care nu beneficiau atunci de serviciile vreunui avocat celebru – au aflat despre neregulie din subteran descoperite de Inspectia Muncii.
Niciunul dintre ei nu a contestat sanctiunile aplicate si, mai mult, acestea au fost recunoscute. Tragedia de la Uricani in care cinci oameni si-au pierdut viata a fost urmata de o ancheta complexa efectuata de Inspectia Muncii, iar comisia de ancheta a fost condusa de Nicolae Voinoiu – director al institutiei amintite. Cu ocazia cercetarii, au fost stabilite 26 de abateri de la normele de protectie a muncii.
In 21 de cazuri s-au aplicat sanctiuni contraventionale, in valoare de 182.000 de lei, iar in cinci cazuri s-au dat avertismente. Sanctiunile au fost aplicate, conform legislatiei in vigoare, angajatorului, iar Consiliul de Administratie al CNH le-a imputat celor gasiti responsabili, adica celor 4 inculpati. Ancheta a mai scos la iveala ca in subteranul EM Uricani s-a produs o explozie de metan, sursa acesteia fiind reprezentata de o scanteie de natura electrica produsa undeva in zona silozului si nu a avut absolut nicio legatura ca activitatea desfasurata in subteran de cei cinci angajati. Pe partea infractionala, gradul de responsabilitate a fost determinat pentru fiecare persoana in parte, in conformitate cu fisa postului, iar ancheta au derulat-o procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara.
Reamintim ca, in februarie 2011, o echipa alcatuita din cinci lucratori efectua o revizie la un transformator de la Orizontul 300, Blocul IV N, tabloul de distributie TD 3C. In jurul orei 14.30, seful de lucrare a anuntat ca a finalizat operatiunea si ca a cuplat tensiunea electrica in zona, insa acestea au fost ultimele cuvinte care s-au mai auzit la suprafata Dupa aproximativ 10 minute, deserventul uneia dintre statiile principale de ventilatoare a vazut o dara de fum la una din evacuarile aerului viciat din subteran si a dat alarma. Imediat au fost convocate echipe de salvatori minieri de la EM Uricani si ai Statiei Centrale de Salvare Miniera. In jurul orei 19.00, o echipa formata de 15 salvatori minieri a intrat in subteran si a incercat sa afle care este starea minerilor ramasi in maruntaiele pamantului, dar verdictul a fost cutremurator: toti cei cinci au decedat. Salvatorii au fost, insa, la un pas sa se transforme in victime, dupa ce, la ora 22.50 a avut loc o replica a primei explozii. Din fericire, salvatorii minieri erau deja in rampa putului si nu au fost surprinsi de suflul exploziei.
Carmen Cosman